Home Društvo TREBINJCI ‘BJEŽE’ U DUBROVNIK Trostruko veća zarada, brojke ‘gladnih kruha’ još će...

TREBINJCI ‘BJEŽE’ U DUBROVNIK Trostruko veća zarada, brojke ‘gladnih kruha’ još će rasti

SHARE

Građevinske firme i ugostiteljski objekti na području Trebinja ostaju bez radne snage, a njihove dojučerašnje radnike niske satnice su primorale da napuste čak i svoj dom, i bolje uvjete rada potraže u susjednom Dubrovniku, gdje radnika kronično nedostaje, piše Trebinjelive.info.

Za dvije ili tri marke po satu, kažu, ne žele više raditi u Trebinju, kad u Dubrovniku mogu zaraditi i do tri puta više. Za sve su, dodaju, krivi lokalni poslodavci, koji su minimalno ili skoro nimalo povećali plaće, dok, s druge strane, obrću veliki kapital.

Građevinskim firmama u Trebinju već duže od osam mjesec nedostaje na desetke radnika, ali, najveći problem je, zapravo, u tome što oni najkvalitetniji i najbolji majstori svog zanata više ne žele raditi za bijedne satnice.

Umjesto njih na skelama je radna snaga iz Bosne.

“Otišao sam za Dubrovnik. Napustio sam svoju firmu koja sada gradi više projekata u Hercegovini. Mala plaća, ne može se od nje ni prehraniti, a kamoli normalno živjeti”, kaže jedan Trebinjac, koji sada radi na dubrovačkoj obali.

Za pet mjeseci rada u Dubrovniku, izračunao je, zaradit će koliko u Trebinju za cijelu godinu, pa mu povratak na lokalne skele za sada ne pada napamet.

Ni ugostitelji se ne mogu pohvaliti boljom slikom radne snage. Konobari, pa i kuhari masovno odlaze raditi u susjedni Dubrovnik. Razlog kao i kod građevinaca – male plaće.

I dok ugostitelji tvrde da će, ako radnicima povećaju platu, morati da povećaju i cijene kako bi uspjeli da im uvećane plate isplate, radnici poručuju da za minimalne plaće više neće da rade.

“U Dubrovniku konobara fali tijekom cijele godine, a sada je lakše naći legalan posao. Plaće su dosta bolje. Mora se od nečega živjeti”, poručuje ovaj Trebinjac.

I ostale djelatnosti polako počinju osjećati nedostatak radne snage, a ekspanzija rada u Dubrovniku očekuje se tek nakon što bude završen granični prijelaz na Brgatu, kada bi se i čekanje prelaska preko granice trebalo bar duplo smanjiti.

Prosječna plata u Republici Srpskoj je oko 840 KM, a radnici u građevinarstvu i ugostiteljstvu zarade svega oko 560 maraka.

Pa razlozi odlaska su više nego jasni.

Uz to, dubrovački poslodavci, uz bolje plaćen posao, nude i smještaj i hranu. A u posljednje vrijeme povećana potražnja je i za vozačima, posebno onima koji imaju položenu D kategoriju.