Home Kultura Pobjedio u skokovima sa Starog mosta u Mostaru i najavio kako bi...

Pobjedio u skokovima sa Starog mosta u Mostaru i najavio kako bi uskoro mogao prestati sa skokovima

SHARE

Lorens Listo pobjednik je 452. tradicionalnog natjecanja u skokovima sa Starog mosta u Mostaru u disciplini skokovi na glavu – lasta.

Listo je jučer obranio prošlogodišnju titulu i ovo mu je ukupno 12 trijumf, jedan manje od rekorda legendarnog Emira Balića. Listo je već ranije najavio da će pokušati dostići Balićev rekord, a nakon toga prestati sa natjecateljskim dijelom skakanja sa Starog mosta.

U skokovima na noge pobjedio je Igor Kazić, a najmlađi skakač bio je 16-godišnji Emil Petrović.  Na 452. natjecanju u skokovima sa Starog mosta sudjelovalo je 42 skakača, i to 24 skakača na noge i 18 na glavu – lasta.

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta.

Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.