Home Gospodarstvo Muke po sezoncima: ‘Devetorica iz Ljubuškog spavaju u butiku na poljskim krevetima...

Muke po sezoncima: ‘Devetorica iz Ljubuškog spavaju u butiku na poljskim krevetima k’o srdele’

SHARE

Često se priča o tome kako u Hrvatskoj, za vrijeme sezone, nedostaje radnika unatoč “odličnim” uvjetima za rad.

No, istina je ipak malo drugačija, a primjer smještaja u Makarskoj tome ide u prilog. I dok turisti uživaju u ljepotama Jadrana, sezonci koji su došli zaraditi za kruh spavaju u prostorijama nalik na prenoćište za beskućnike, piše Slobodna Dalmacija.

U Primorskoj ulici, staroj gradskoj jezgri Makaraske, u prostoru bivšeg butika “Modea” osvanulo je devet ”poljskih” kreveta, a na njima devet mladih radnika iz Ljubuškog, poredani jedan do drugoga kao srdele.

Njih devetorica nakon odrađenih poslijepodnevnih smjena, u kasnim noćnim satima umjesto pod hladan tuš, idu u sablazni prostor koji su sami klimatizirali na način da su otvorili prednja i stražnja vrata kako bi uspjeli udahnuti barem malo zraka. A onda ujutro, kada ustanu, imaju prilike u ”luksuzno” opremljenom apartmanu, umiti lice i izvršiti nuždu.

Da stvar bude bolja, plaću, koja ne prelazi 5000 kuna, potroše odmah jer im nije plaćen niti jedan obrok.

Iako njihov šef, Milijan Zlopaša, ima ogromno kameno zdanje s ugostiteljskim objektom, stanovima, apartmanima i poslovnim prostorima, njegovi radnici borave u prostoriji bez klime.

Na upit “Mislite li da su Vaši radnici smješteni u adekvatnom prostoru”, Zlopaša je za Makarsku kroniku dao nevjerojatan odgovor.

“Kakav prostor, gdje je Trg Tina Ujevića, koji radnici, nisu to moji radnici, kakav ugovor o najmu, aj pokažite mi ga”.

Vlasnik prostora Srđan Markušić rekao je pak sljedeće:

“Iskreno, nije prostor baš primjeren za tu svrhu, niti sam ja znao da će Zlopaša u njega smjestiti devet kreveta i radnika. Ne volim ni ja ciganluk, situacija je nezgodna, ali imaju lavandin, a nekidan sam im kupio i instalirao tuš, samo fali paravan da ih ljudi ne gledaju. I klima. Sve sam iznajmio u skladu sa zakonskim propisima jer je riječ zapravo o prizemlju stambene zgrade, a prostor sam prijavio nadležnim službama i to kao onaj za smještaj zaposlenika”, kaže Mrkušić.

Direkotrica Turističke zajednice Makarska Hloverka Novak Srzić kazala je da je zgrožena ovim slučajem i da bi ga trebalo prijaviti Carini.

sirotinjo, i bogu si teška