Home Zanimljivosti ‘Sličio je vragu i bio dice gladan’: austrijski arhivi o našim krajevima...

‘Sličio je vragu i bio dice gladan’: austrijski arhivi o našim krajevima čuvaju priče o vukodlacima i vampirima, a neke predaje još uvijek žive među mještanima

SHARE

Na Silbi je i dalje živa priča o tome kako je izvjesni Pankogulo, koji je ondje krajem 19. stoljeća radio kao zvonar, nakon što je ubio svoju ženu i djecu proklet te je zbog toga povampirio. Predaja tvrdi kako je ustao iz groba, a po otoku su se počele događati neobjašnjive smrti djece i odraslih, piše Večernji list.

Mještani pamte priče svojih starih o tome kako je na Pankogula, koji je, kako pričaju, ‘sličio vragu i bio djece gladan’ dignuta hajka u kojoj je ubijen. Predaja, a navodno i arhiva austrijske Dalmacije, ima i nastavak priče, koji kaže kako je Pankogulo, nakon što je izišao iz groba, jedne noći okupljene mještane iz grma upitao: “Hoćete u dvi ili u četiri?” Kada su mu odgovorili “u četiri”, on im je pobio svu krupnu stoku koja hoda na četiri noge. Ubili su ga još jednom i odrubili mu glavu.

Priča o Pankogulu sa Silbe nije jedina sablasna priča u Dalmaciji. U vrijeme Kandijskog rata vjerovalo se da je jedan Šibenčanin koji je umro zapravo bio vukodlak ili vampir te da je kriv za širenje kuge. Tu predaju navodi šibenska etnologinja Sandra Barešin, koja ju je, kao i niz drugih priča, saznala na terenu u razgovoru sa starijim ljudima. Barešin tvrdi da su u ono doba ljudi mislili da je za širenje kuge kriv živi mrtvac pokopan na groblju kod Gospe izvan grada. Iskopali su ga i u srce mu zabili glogov kolac, a kako je on zapravo umro od kuge, vađenje njegova tijela iz groba pridonijelo je širenju bolesti po gradu.
Zapisi spominju i ženskog vukodlaka s Pašmana.  Navodno je početkom 15. stoljeća u naselju Otus s utvrdom u vlasništvu jednog Talijana izbio požar za čije je podmetanje okrivljena pokojnica Priba, koja se pojavljivala kao vukodlak. Sinovi plemića iz Cesene, vlasnika utvrde, sve su prijavili vlastima u Zadru. Ovi su pak došli na mjesto događaja i u grob pokojne žene zabili glogov kolac.