Home Šport Hrvati postaju sila u atletici: Reprezentacija na EP ide s najbrojnijom postavom...

Hrvati postaju sila u atletici: Reprezentacija na EP ide s najbrojnijom postavom ikada

SHARE

“Sa zadovoljstvom možemo reći da ide rekordan broj ateltičara. Nikad ih nismo imali toliko na najboljoj europskoj smotri.”

Najbrojnija hrvatska reprezentacija ikada, u kojoj će biti 11 atletičarki i 11 atletičara, nastupit će od 6. do 12. kolovoza na Europskom prvenstvu u Berlinu, a zacrtani cilj je jedno odličje i tri nastupa u finalima, rekao je izbornik Mladen Katalinić na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u prostorijama Hrvatskog atletskog saveza u Zagrebu.

Konferenciji su nazočile hrvatske predstavnice na 100 m prepone Andrea Ivančević i Ivana Lončarek, članovi štafete 4 x 400 m Mateo Ružić, Mateo Kovačić, Hrvoje Čukman i Mateo Parlov, s time da će Ružić nastupiti i u pojedinačnoj konkurenciji na 400 m, a Čukman na 400 m prepone, srednjoprugaš Sven Cepuš koji će trčati 800 m, hodač Bruno Erent, naš predstavnik u utrci na 50 km, i skakač u dalj Filip Pravdica.

Ostali su izostali zbog toga što su na završnim pripremama, a među njima su i najveće hrvatske uzdanice u Berlinu, najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković, bacači kugle Stipe Žunić i Filip Mihaljević te hrvatski rekorder u skoku motkom Ivan Horvat. Popis hrvatskih reprezentativaca upotpunjuju skakačica u vis Ana Šimić, bacačica diska Marija Tolj, bacačica kladiva Anamari Kožul, hodačica Ivana Renić, maratonke Bojana Bjeljac, Matea Matošević Hačić, Nikolina Šustić Stanković i Nikolina Stepan te maratonac Daniel Daly, prenosi Hina.

“Sa zadovoljstvom možemo reći da ide rekordan broj ateltičara. Nikad ih nismo imali toliko na najboljoj europskoj smotri. Podijelio bih ih u tri skupine. Jedni su oni koji će nastupiti izvan stadiona, u hodanju na 50 kilometara i u maratonu. Postoji skupina mladih atletičara, do 24 godine, a nastupit će i dvoje juniora, a tu su i oni najiskusniji i najbolji, od kojih možemo očekivati dobre rezultate”, rekao je izbornik Mladen Katalinić te istaknuo s kakvim ambicijama naša reprezentacija odlazi u Berlin:

“Putujemo s jasnim ciljem da uzemo jednu medalju i budemo u tri finala. No, nitko nema nikakav pritisak da mora nešto napraviti. Treba dodati i da ovdje nema Sare Kolak i Blanke Vlašić, a unatoč tome idemo prepuni optimizma. Ono što nas veseli je velik broj mladih natjecatelja, praktično njih osam je do razine mlađih seniora, što govori u prilog lijepoj budućnosti naše atletike.”

Najizglednija kandidatkinja za medalju je četverostruka europska prvakinja i najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković, koja će u Berlinu pokušati doći do rekordnog, petog uzastopnog zlata na europskim prvenstvima. Među kandidatima i kandidatkinjama za plasman u finale su nositelji odličja s velikih natjecanja, kuglaši Stipe Žunić i Filip Mihaljević te hrvatska rekorderka na 100 m prepone Andrea Ivančević, koja je konačno dočekala nastup na europskoj smotri, a zahvaljujući odličnim rezultatima izravno je uvrštena među polufinalistice.

“Jako mi je drago što nas ide u tolikom broju na prvenstvo. Ja sam prijašnja dva propustila zbog ozljeda. Jako sam uzbuđena i sretna, jako se veselim nadolazećem prvenstvu. U dobroj sam formi. To što nemam kvalifikacije mi paše, ne moram se trošiti ni psihički, ni fizički na kvalifikacije, nego se mogu odmah usredotočiti na utrku polufinala i da uđem u finale”, rekla je prvakinja Balkana koja je baš na tom nedavnom natjecanju u Staroj Zagori otrčala svoj najbolji rezultat ove sezone od 12,93 sekundi, što je samo šest stotinki sporije od njezinog državnog rekorda.

“Kao trener sam ponosan na Andreu. Izvukla iz još jedne velike krize koju smo imali prošle godine. Imala je peh i nije nastupila na dvoranskom EP-u u Beogradu, gdje smo prvi put ozbiljno računali na medalju. Veliki peh je imala s bizarnom ozljedom, lomom prsta, zbog kojeg je propustila SP u Londonu. Sad konačno idemo na to Europsko prvenstvo. Imali smo problema s tehnikom, ali sad je sve sjelo i sjelo je u pravi čas. Ona je sad u izvrsnoj formi. Ona tamo može pružiti svoju najbolju trku, najbolji rezultat u karijeri, što znači i hrvatski rekord. Po dosadašnjim statistikama je 12.90 bilo dovoljno za finale. Vjerujem da ona može dohvatiti to finale, jer je veliki borac i nikad se još nije dogodilo da na velikim natjecanjima ne postiže svoje najbolje rezultate, bilo u sezoni, bilo osobne rekorde”, rekao je Andrein trener Igor Čordaš, koji je, osim svoje štićenice, istaknuo i mušku štafetu 4 x 400 metara.

“Oni su budućnost hrvatskog sprinta. Bez obzira što tamo napravili, već je velika stvar što su se kvalificirali, što su među 16 najboljih u Europi.”

“Mi smo trenutačno 15. na tablicama u Europi, a ja vjerujem da možemo taj rezultat popraviti. Svi smo u odličnoj formi i možemo biti vrlo konkurentni. Vjerujem da ćemo istrčati najbolji hrvatski rezultat na europskim prvenstvima”, rekao je svojevrsni glasnogovornik naše štafete Mateo Ružić, koji će nastupiti i na 400 m u pojedinačnoj konkurenciji.

“U dobroj sam formi i očekujem plasman u polufinale”, dodao je 23-godišnji Ružić.

Plasmanu u polufinale na 100 m prepone nada se i 27-godišnja Ivana Lončarek.

“Ovo će mi biti treće europsko prvenstvo zaredom, a na prošla dva mi je za par stotinki izmaklo polufinale. Znam da mogu trčati najbolji rezultat ove sezone, a onda će to vjerojatno biti i osobni rekord, jer sam ove sezone već bila na dvije stotinke do njega.”

Ciljeve hrvatskih predstavnika u Berlinu sažela je trenerica Ljiljana Čulibrk.

“Ova reprezentacija je jako dobra raspoložena. Atletičari su iznimno motivirani za što bolji nastup. Nadamo se da će naša štafeta trčati brže nego ijedna naša prije. Ovi mlađi atletičari ne idu tamo po najsjanija odličja, ali idu tamo napraviti svoje najbolje rezultate.”

Natjecanja na Olimpijskom stadionu u Berlinu započinju u ponedjeljak 6. kolovoza, kada su na rasporedu kvalifikacije u šest disciplina. Od hrvatskih predstavnika prvi će u akciji biti skakač u dalj Filip Pravdica, trkač Hrvoje Čukman na 400 m prepone te kuglaši Stipe Žunić i Filip Mihaljević.

Najveća hrvatska uzdanica Sandra Perković će u kvalifikacijama bacanja diska nastupiti u četvrtak, 9. kolovoza od 10.30 sati, a finale je na rasporedu u subotu, 11. kolovoza, od 21.25 sati.