Home Politika U središtu Zagreba grafit o Titu, zločinima i bacanju u jame

U središtu Zagreba grafit o Titu, zločinima i bacanju u jame

SHARE

Portal narod objavio je fotografiju, za koju pišu da im je poslao čitatelj, a na kojoj se vidi grafit na zidu dvorišta Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj ulici u središtu Zagrebu.

“Tito vrati se!” – stoji ispisano, a na to se nadovezao još jedan grafit: “Napuni jame”.

Upravo ovih dana u Zagrebu su, u masovnoj grobnici u dvorištu Učiteljskog fakulteta otkopani posmrtni ostaci najmanje 25 žrtava komunističkih egzekucija nakon Drugog svjetskog rata. Iako je ova lokacija poznata već dugi niz godina, tek se ove godine pristupilo iskapanjima.

To je tek jedan od brojnih neobilježenih lokaliteta s posmrtnim ostacima žrtava na području Zagreba. Samo ove godine na zagrebačkom Tuškancu pronađeni su posmrtni ostatci 24 osobe ubijene nakon Drugog svjetskog rata.

Nastavljena su  istraživanja u zagrebačkim Gračanima, mjestu gdje su komunističke vlasti bez suđenja pogubile nekoliko stotina civila vojnika, mahom ranjenika iz zagrebačkih bolnica.

Ministarstvo branitelja krajem lipnja ove godine priopćilo je da je završilo prvu fazu istraživanja podsljemenske zone, u kojoj je istraženo šest  lokacija te su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostatci ukupno 265 osoba.

Problem je što se ovakvi grafiti, koji zagovaraju partizanske zločine ne sankcioniraju pa čak ni kad dolaze od samoproglašenih uglednika kao što saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić, ( “U svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito“),  “ugledni profesor”  Mate Kapović, (“Serem vam se na Bleiburg“)  ili kad savjetnik Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. sc. Paul Stubbs kardinalu Josipu Bozaniću, u vrijeme dok je na liječenju u bolnicinapiše ”Umri, zli kurvin sine“.

M. Marković/Foto:narod.hr