Home Zanimljivosti SPASITE BUBREGE I JETRU NA VRIJEME: Otkrijte sve tajne biljke kojoj se...

SPASITE BUBREGE I JETRU NA VRIJEME: Otkrijte sve tajne biljke kojoj se dive od davnina

SHARE

Sikavica, poznata i pod latinskim nazivom Silybum marianum je stepska i kamenjarska biljka koja potječe iz južne Europe, središnje Azije i sjeverne Afrike.

.

Naraste i do dva metra u visinu te je jako bodljikava, ali je vrijedna truda ubiranja zbog njezine ljekovitosti.

Koristi se kao lijek više od dva tisućljeća. Grčki liječnik i botaničar Dioskorid već je 40. poslije Krista opisao ljekovita svojstva ove biljke.

 

Od davnina je poznata kao najbolje sredstvo za zaštitu i obnavljanje jetre, ali posjeduje i brojna druga ljekovita svojstva.

Najbolji prirodni lijek za regeneraciju i detoks jetre

Kao najveći unutarnji organ, jetra je odgovorna za niz ključnih funkcija organizma.

Naša krvna slika uvelike ovisi o njenom zdravlju. Jetra mora svakodnevno aktivno čistiti krv kako bi omogućila pravilno funkcioniranje svakog sustava u našem tijelu.

Osim što odstranjuje štetne tvari iz krvi, jetra regulira proizvodnju hormona te ispušta glukozu u krvotok, čime tijelu osigurava dovoljnu količinu energije.

 

Stoga je jasno zašto njezino nepravilno funkcioniranje može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Sikavica štiti i regenerira jetru tako da obnavlja njezine stanice i odstranjuje toksine koje ovaj organ apsorbira.

 

Službeno je prihvaćena kao lijek za različite bolesti jetre, poput sindroma masne jetre, oštećenja jetre kao posljedice alkoholizma, trovanja, uzimanja određenih lijekova ili hepatitisa.

Prirodno i učinkovito neutralizira štetne učinke konzumacije alkohola, prisutnosti pesticida i teških metala u hrani, onečišćenja zraka te djelovanja različitih otrova.


Sprečava pojavu bubrežnih i žučnih kamenaca

S obzirom na to da jetra usko surađuje s drugim organima probavnog sustava, poput žučnog mjehura, gušterače, crijeva i bubrega, sikavica je iznimno korisna u prevenciji žučnih i bubrežnih kamenaca.

Ova biljka podupire zdravlje probavnog trakta i endokrinog sustava stimulirajući proizvodnju žuči i enzima te pročišćujući krvožilni sustav.

Također pomaže u uklanjanju metaboličkog otpada iz organizma te regulira funkciju žučnog mjehura, bubrega i slezene.


Pomaže oboljelim od dijabetesa

Američki Nacionalni institut za javno zdravstvo tvrdi da postoje uvjerljiva istraživanja koja potvrđuju učinkovitost silimarina u kontroli simptoma dijabetesa.

 

Studije su pokazale da silimarin ima vrlo važnu ulogu u regulaciji razina šećera u krvi.

Eksperimentalne i kliničke studije potvrdile su blagotvoran učinak antioksidativnih svojstava sikavice na snižavanje razine šećera u krvi kod pacijenata otpornih na inzulin.

Američka studija iz 2006. pokazala je da se razina glukoze i inzulina značajno poboljšala kod pacijenata koji su četiri tjedna uzimali ekstrakt silimarina u odnosu na pacijente koji su primali placebo.

Ovi rezultati nisu iznenađenje za znanstvenike jer je poznato da je jetra između ostalog odgovorna i za reguliranje hormona, uključujući izlučivanje inzulina u krvotok.Usporava starenje kože

Budući da antioksidansi sikavice značajno ublažavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i pomažu pri odstranjivanju štetnih tvari iz organizma, ova biljka pridonosi usporavanju procesa starenja kože i kompletnog organizma.

Aktivne tvari prisutne u sikavici smanjuju rizik od učestalih i ozbiljnih bolesti povezanih s procesom starenja.

Njezina zaštitna i regenerativna svojstva čine sikavicu izvrsnom za ublažavanje vidljivih znakova starenja kože.

Ekstrakta sikavice štiti od oštećenja kože poput tamnih mrlja, bora i ožiljaka.

Ista je antioksidativna obilježja čine idealnom za zdravlje očiju, mišića i zglobova.

 

Štiti stanice od mutacije

Sjemenke sikavice bogat su izvor antioksidativnog flavonoida silimarina. Silimarin smanjuje rizik od razvoja kancerogenih stanica jačanjem imunosnog sustava te sprečavanjem oštećenja DNK-a i rasta tumorskih stanica.

 

Proučavajući niz studija o ljekovitim svojstvima sikavice, znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti 2007. su zaključili da postoje dovoljno snažni i uvjerljivi pretklinički dokazi koji potvrđuju hepatoprotektivno i antikancerogeno djelovanje silimarina.

 

Oni uključuju i njezin inhibitorni učinak na rast kancerogenih stanica prostate, kože, dojki i vrata maternice.

Znanstvenici Odsjeka za eksperimentalnu i kliničku medicinu Sveučilišta Magna Graecia smatraju da silimarin djeluje antikancerogeno jer funkcionira kao blokator toksina i sprečava njihovo vezivanje na receptore staničnih membrana.

 

 

 

(SB / Alternativa)