Home Nekategorizirano JOŠ MANJE OD MJESEC DANA Za dva učenika malo prosječna plaća

JOŠ MANJE OD MJESEC DANA Za dva učenika malo prosječna plaća

SHARE

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec dana, a dok se učenici raduju povratku u školske klupe, roditelji su na mukama, jer za opremu jednog školarca treba nekoliko stotina maraka, a prosječna četvoročlana obitelj koja školuje dvoje djece morat će izdvojiti znatno iznad prosječne plaće.

Školska groznica, koja će mnogima isprazniti novčanike, polako se zahuktava, a osim nabavke udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupovina mjesečnih karata, opreme za tjelesni odgoj, kao i nove odjeće i obuće. Kada se nakon kupovine svega podvuče crta, roditelji će za opremanje dvoje školaraca potrošiti više od 850 KM, koliko je iznosila prosječna lipanjska plaća u RS-u, piše Glas Srpske.

Samo za kupovinu kompleta udžbenika za osnovnu školu roditelji, osim onih čija djeca pohađaju prvi i drugi razred, morat će izdvojiti od 93,50 KM, koliko iznosi najjeftiniji komplet i to za peti razred osnovne škole, pa do 163 KM, koliko iznose udžbenici za osmi razred.

Kada je riječ o školskom priboru, u knjižarama kažu da je, uključujući torbu, pernicu, bilježnice, blokove i drugo, za kupovinu u prosjeku potrebno oko 200 maraka.

“Pribor nije skup, ali s obzirom na to da ga treba dosta, skupi se mnogo novca. Najveća investicija je školska torba, koja u prosjeku iznosi oko 50 KM”, rekla je radnica u banjolučkoj knjižari “Papirus”. Ističe da zbog slabe ekonomske situacije većina roditelja kupuje najjeftiniji pribor.

“Kad su u pitanju niži razredi roditelji toliko ne obraćaju pažnju na cijenu, jer djeci treba svega par bilježnica i olovaka, međutim kad su u pitanju stariji školarci, kojima treba znatno više pribora, uglavnom se bira jeftiniji”, navela je ona i dodala da mnogi roditelji udžbenike kupuju na rate.

Kada je u pitanju kupovina osnovne garderobe i obuće za jesen, roditelji će morati izdvojiti minimalno 300 KM.

Hlače iznose oko 40 KM, jakna oko 50, trenerke i duksevi minimalno po 40 maraka, a tene i cipele oko 70 KM.

Zbog svega toga mnoga domaćinstva jesen dočekuju sa strahom. Snežana J. iz Laktaša, majka troje djece, od kojih je dvoje školaraca, ističe da su troškovi polaska u školu preveliki za roditelje s prosječnim primanjima.

Iako i suprug i ja radimo i imamo solidne plaće, opremanje za školu nam stvara veliki stres. Djeca većinom nasljeđuju udžbenike jedni od drugih, ali pribor i garderobu im uvijek kupujemo. Nisam još kupila ni pola onoga što im treba, a potrošila sam više od 500 KM – ispričala je ova majka.

Cijene kompleta udžbenika u KM

treći razred – 104
četvrti razred – 95
peti razred – 93,50
šesti razred – 130
sedmi razred – 134
osmi razred – 163
deveti razred – 152

Cijene školske opreme (u KM)

školske torbe 19,50 – 80
pernice 8,50 – 23
male bilježnice 0,50 – 1,60
velike bilježnice 1 – 2,50
grafitne olovke 0,30 – 0,80
bojice 1,80 – 7,10
flomasteri 1,70 – 5,50
gumice 0,40 – 1,90
šestari 1,10 – 3,50