Home Tech Amerikanci otkrili misterioznu kinesku konstrukciju u moru

Amerikanci otkrili misterioznu kinesku konstrukciju u moru

SHARE

CNN je objavio nevjerojatnu reportažu iz Južnog kineskog mora, gdje kineska mornarica gradi umjetne otoke kao vojne baze, iako susjedne države osporavaju kineski suverenitet nad tim vodama.

Nakon što su se ukrcali u avion za nadziranje američke mornarice P8-A Poseidon u Okinawi, CNN-ovi novinari preletjeli su iznad voda koje su predmet jednog od najvećih teritorijalnih sporova na svijetu.

Kineska mornarica šest puta upozoravala američki avion

Posada vojnog aviona tijekom leta je dobila čak šest odvojenih upozorenja od kineske vojske, u kojima su im jasno poručili da su na kineskom teritoriju i kako trebaju otići. “Američko vojno zrakoplovstvo, ovo je Kina (…) napustite je odmah i držite se podalje kako biste izbjegli bilo kakav nesporazum”, rekao je glas.

Svaki put, Poseidon je emitirao isti odgovor: “Ovo je suverena, imuna letjelica američke mornarice koja provodi zakonite vojne aktivnosti izvan nacionalnog zračnog prostora bilo koje obalne države. Pri vršenju ovih dužnosti koje garantira međunarodno pravo, djelujemo s dužnim obzirom prema pravima i dužnostima svih država.”

Pilot američke mornarice letio je pokraj četiri ključna otoka u Spratlyovom lancu gdje je Kina izgradila četiri utvrde: Subi Reef, Fiery Cross Reef, Johnston Reef i Mischief Reef. S prozora, daleko ispod, CNN je dobio jasan pogled na zrakoplovne i radarske instalacije nad umjetnim otocima pod kineskom kontrolom koji su nekada bili bezopasni pijesak i plićak.

“Bilo je iznenađujuće vidjeti aerodrome usred oceana”, rekao je za CNN poručnik Laurent Callen, koji je vodio zračnu borbenu ekipu na letu mornarice. Usto, Poseidonovi senzori snimili su čak 86 plovila, uključujući brodove kineske obalne straže, usidrene u golemoj laguni na Subi Reefu.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo more

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Indonezija, Malezija i Brunej, svi polažu pravo na sporne dijelove mora koji obuhvaćaju 3,6 milijuna četvornih kilometara, no Kina ima puno dalekosežnije zahtjeve od ostalih. Kineski režim, naime, tvrdi da je najveći dio ovog mora dio kineskog teritorija “od drevnih vremena”.

Pekinških “devet linija”, kojima ocrtava teritorij na koji polaže pravo, proteže se više od tisuću kilometara od njihove najjužnije pokrajine i obuhvaća gotovo čitavo Južno kinesko more, za koje Ujedinjeni narodi procjenjuju da kroz njega prolazi jedna trećina globalnih brodskih prolaza. Također se vjeruje da Južno kinesko more sadrži bogate rezerve nafte i prirodnog plina koje još nisu posve istražene.

Većina drugih zemalja smatra da svojatanje od strane Pekinga ide predaleko, a mnoge od njih 2016. godine proglasile su kinesko prisvajanje nezakonitim na međunarodnom sudu. Unatoč tomu, kineski pristup sporu gotovo se uopće nije promijenio posljednjih godina.

Kako bi pojačali svoje tvrdnje o suverenitetu, Peking je nasipao zemlju na i oko grebena i sprudova za izgradnju umjetnih otoka koji su potom militarizirani sa zračnim lukama i radarskom opremom – unatoč obećanju koje je predsjednik Xi Jinping dao 2015. tadašnjem američkom kolegi Baracku Obami da neće militarizirati ove otoke.

Kina krivi Amerikance za militarizaciju

Peking tvrdi kako je sve veća kineska vojna nazočnost u Južnom kineskom moru nužna kako bi zaštitili vlastiti suverenitet, okrivljujući Washington i njihove saveznike za napetosti u regiji. Kineske vojne vježbe u travnju uključivale su i najveću pomorsku paradu u povijesti zemlje, a predsjednik Xi nadgledao je vježbe u kojima je sudjelovalo 10.000 vojnika, 48 brodskih brodova i 76 borbenih zrakoplova.

Peking upire prstom na redovite ophodnje i nadlijetanja američke mornarice nad Južnim kineskim morem kao primjer američke militarizacije i provokacije te time opravdava povećanu kinesku vojnu nazočnost.

“Naglašavajući tzv. kinesku militarizaciju u Južnom kineskom moru, određeni ljudi u SAD-u režiraju farsu. Oni su lopovi koji viču “uhvatite lopova!””, rekla je kineska glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. “Očigledno je tko militarizira Južno kinesko more.”

Amerikanci žele zadržati pravo na plovidbu ovim vodama, ali vrijeme im istječe

U proteklih godinu dana SAD je pojačao svoje operacije za osiguranje slobode navigacije u regiji, koje provodi već desetljećima, plovidbom na samo nekoliko kilometara od kineskih umjetnih otoka diljem Južnog kineskog mora.

Ovim vježbama, koje SAD također provodi i u drugim dijelovima svijeta, naglašavaju Amerikanci, američka mornarica želi potvrditi svoje pravo da putuje gdje god želi u međunarodnim vodama, a to je i vitalna komponenta američke pomorske moći u svijetu.

Međutim, izgleda da vrijeme istječe za učinkovit odgovor na kinesko polaganje prava na Južno Kinesko more. Admiral Philip Davidson, nedavno postavljen šef američkog Pacifičkog zapovjedništva, izjavio je senatorima tijekom saslušanja u travnju kako je Kina već čvrsto utvrđena u ovim vodama. “Kina je sada sposobna kontrolirati Južno kinesko more u svim scenarijima koji nisu rat sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Davidson, piše Index.hr