Home Gospodarstvo Noćenja njemačkih turista pala za 28 posto, što se dogodilo s omiljenim...

Noćenja njemačkih turista pala za 28 posto, što se dogodilo s omiljenim hrvatskim gostima?

SHARE

Pad broja noćenja turista u lipnju ove godine za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, prema podacima koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku (DZS), prvenstveno je posljedica slabijeg dolaska turista iz Njemačke, Austrije i Italije.
Najveći pad noćenja u statistici DZS-a, od čak 27,6 posto, naši turistički djelatnici bilježe kod gostiju koji dolaze s njemačkog tržišta, dok je pad noćenja austrijskih gostiju šest posto, a talijanskih četiri posto.

– Zbog pomaka u vjerskim blagdanima Uzašašća, Duhova i Tijelova termin kojih je ove godine bio u svibnju, a prošle u lipnju zabilježio se minimalan pad prometa s tržišta Njemačke te nešto manji pad s tržišta Austrije u kojima su ovi vjerski blagdani neradni dani te predstavljaju poticaj na putovanje – kažu nam u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

U sličnome tonu najnovije rezultate o turističkom prometu prokomentirao nam je i konzultant Boris Žgomba, ukazujući, prije svega, na podatke DZS-a da broj turističkih dolazaka u lipnju raste, dok broj noćenja pada.

– Upravo ta razlika između turističkih dolazaka i noćenja u lipnju govori da su vjerski blagdani značajno utjecali na ponašanje stranih gostiju, koji su jednostavno boravili manji broj danih nego lani jer im nije pogodovao raspored blagdana. Stoga sve koji poznaju prilike u turizmu ovakvi podaci DZS-a nisu iznenadili – ističe Žgomba, dodajući kako lipanj, zbog svojih specifičnosti, nije najpogodniji mjesec za cjelovite ocjene o kretanjima u turizmu te da treba pričekati podatke za srpanj i kolovoz.

Podaci Hrvatske turističke zajednice, točnije sustava e-Visitor prema kojem se HTZ ravna, o turističkom prometu u lipnju izgledaju nešto drugačije od statistike DZS-a. Prema e-Vistoru, pad noćenja u lipnju iznosio je, primjerice, 0,86 posto, što je gotovo duplo manji pad od nalaza DZS-a.

– Statistika Hrvatske turističke zajednice putem sustava e-Visitor i statistika koju DZS objavljuje nisu direktno usporedivi jer naša izvješća uključuju uz komercijalni smještaj i promet u nautičkom charteru i nekomercijalnim smještajnim objektima dok DZS “pokriva” samo komercijalni smještaj. Kada se uzme u obzir ukupan turistički promet, ne samo komercijalan već i onaj ostvaren u segmentima nautičkog chartera i nekomercijalnog smještaja u lipnju su noćenja rasla 0,6 posto, a dolasci gostiju četiri posto – ističu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Generalno, obje statistike pokazuju porast broja dolazaka turista u lipnju. Prema DZS-u, zabilježeno je dva milijuna i 600 tisuća turističkih dolazaka, dok je sustav e-Visitor iskazao isti pokazatelj u brojci od dva milijuna i 820 tisuća dolazaka. U prvih šest mjeseci ove godine, inače, ostvareno je šest milijuna dolazaka i 22 milijuna noćenja, što je rast od 12, odnosno 9 posto u odnosu na lani.

Dolasci stranih turista u lipnju također su, i prema DZS-u i e-Visitoru, u porastu u odnosu na isto razdoblje lani i kreću se između dva milijun i 400 tisuća dolazaka (DZS) i dva milijuna i 540 tisuća dolazaka, uz raspon rasta od 2,96 posto (e-Visitor) do 3,2 posto. Njihov broj noćenja kreće se pak između 11 milijuna i 900 tisuća (DZS) i 12 milijuna i 312 tisuća. Prema obje statistike, u porastu su i dolasci i noćenja domaćih turista i to za između 14 i 15 posto.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema podacima DZS-a, bilježi se u lipnju rast turističkih dolazaka za 16 posto i rast noćenja za 18 posto. Ukupno je u županiji zabilježeno 513 tisuća dolazaka, i dva milijuna i 320 tisuća noćenja turista. Inače, na razini države, lipanjski rekorder, prema podacima DZS-a, po ostvarenom broju noćenja je Rovinj s 589 tisuća, slijede Dubrovnik (570 tisuća), Poreč (462 tisuće) i Medulin s 353 tisuće noćenja.