Home Društvo Norveški ministar podnio ostavku jer je nosio službeni mobitel na ljetovanje

Norveški ministar podnio ostavku jer je nosio službeni mobitel na ljetovanje

SHARE

Norveški ministar ribarstva Per Sandberg podnio je ostavku nakon priznanja da je prekršio vladine sigurnosne protokole prilikom odmora u Iranu prošli mjesec

Sandberg isprva nije obavijestio kolege o tome gdje odlazi na odmor, a sa sobom je nosio službeni vladin mobitel, zbog čega ga je ukorila premijerka Erna Soldberg jer je prekršio propise vlade o putovanjima, piše Index.

Pedesetosmogodišnji Sandberg, inače čelnik protuuseljeničke stranke Napredak, bio je kritiziran i unutar stranke pošto je u Iran poveo i svoju djevojku, 28-godišnju Bahareh Letnes, inače rođenu u Iranu, koja je norveško državljanstvo dobila prije 10 godina.

Manjinska koalicijska vlada Erne Soldberg, koja uključuje konzervativce, stranku Napredak i liberale, tako je izgubila popularnost kada je javnost doznala za Sandbergov put.

Premijerka je rekla da je od Sandberga odmah zatražila da mobitel preda sigurnosnim službama na provjeru, ali je svejedno bila na meti kritika oporbenih stranaka u parlamentu koje dovode u pitanje sposobnost vlade da se brine za nacionalnu sigurnost.

Vlada traži od ministara da obavijeste premijerkin ured o tome kamo putuju, neovisno o destinaciji. Također im je zabranjena uporaba službenih vladinih mobitela u zemljama s kojima Norveška nema uspostavljenu sigurnosnu suradnju.

Novi ministar ribarstva je Harald Tom Nesvik, također iz stranke Napredak, napominje premijerkin ured.

Norveška je najveći svjetski proizvođač lososa iz uzgoja, a morski su plodovi drugi najveći izvozni proizvod nakon nafte i plina.