Home Gospodarstvo Telekomi jedno, korisnici drugo: Ruši li povećan broj korisnika kvalitetu mobilnog interneta?

Telekomi jedno, korisnici drugo: Ruši li povećan broj korisnika kvalitetu mobilnog interneta?

SHARE

Bosnu i Hercegovinu je u prvih pola godine posjetilo blizu 640.000 turista, što je za 13,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Dolaskom turista porast prodaje bilježe i tri telekom operatera, koji ističu da broj korisnika ne utječe na kvalitetu usluge.

I dok neke zemlje uvelike pripremaju teren za postupno uvođenje 5G mreže, u Bosni i Hercegovini 4G je i dalje misaona imenica s obzirom na to da je uvođenje te mreže zapelo u zamršenim procedurama i nedovoljno dobroj koordinaciji institucija. Ali dok se nadaju naprednijim telekomunikacijskim uslugama, građani BiH tijekom sezone godišnjih odmora i dolaskom velikog broja turista svjedoci su još lošijih usluga.

Kako piše Klix.bauzrok slabije kvalitete usluga interneta je prevelik promet, odnosno naglo povećanje broja korisnika. Usprkos praksi, iz BH Telecoma odgovaraju da je točna informacija o značajnom rastu prodaje Ultra/Tourist paketa u odnosu na prošlu godinu u vrijeme turističke sezone, ali da to ni na koji način ne utječe na odvijanje prometa u 3G mreži.

Kapaciteta ima dovoljno

Mobilna mreža BH Telecoma ima dovoljno kapaciteta da zadovolji potrebe svih naših korisnika, pa i povremenih korisnika, kao što je to slučaj s korisnicima Ultra Turist paketa, kazali su za Klix.ba iz BH Telecoma.

Iz ove kompanije ističu da su prodajni rezultati Ultra start paketa za prethodna dva mjeseca veći za 19 posto u odnosu na isti period prošle godine, a da je najznačajniji rast prodaje ostvaren za pakete Turist 1 i Turist 2, gdje je u posljednja dva mjeseca ostvareno povećanje od čak 54 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U narednom periodu očekujemo još bolje prodajne rezultate prepaid programa BH Telecoma zbog trajanja aktualne promotivne akcije Unlimited Tourist koja uključuje značajno veće količine prometa i specijalne pakete, dodali su iz BH Telecoma.

Iz HT Eroneta navode da zbog kolektivnoga godišnjeg odmora ne mogu dati precizne podatke o prodanim prepaid karticama, ali su istaknuli da se svake godine za vrijeme ljetne turističke sezone bilježi porast prodanih prepaid paketa. I u ovom telekom operateru naglašavaju da povećan broj korisnika ne utječe na kvalitetu Eronetovih usluga.

I u kompaniji m:tel tijekom ljetne sezone bilježe rast korištenja prepaid start paketa, a kao razlog navode veći broj korisnika koji odmore provode u BiH ili se nalaze na proputovanju.

Stvaranje pretpostavki za 4G

Uzimajući u obzir da korisnici sve više komuniciraju putem mobilnog interneta, ovi paketi nude i dovoljne količine internet prometa kao i mogućnost njegovog dokupljivanja putem različitih prepaid tarifnih opcija, kazali su iz m:tela.

I m:tel je mislio na turističku sezonu pa je kreirao Start pakete za turiste kojima je najvažniji internet. Ali s obzirom na to da je riječ o novim prepaid korisnicima, koji ne sklapaju ugovore, u m:telu nemaju evidenciju o tome dolaze li korisnici iz stranih zemalja ili je riječ o domaćim kupcima.

I dok Vijeće ministara BiH izražava očekivanja da će nadležne institucije, u skladu s politikom sektora elektronskih komunikacija BIH, ubrzati aktivnosti da bi se u što kraćem roku stvorile pretpostavke za komercijalnu upotrebu mobilne mreže četvrte generacije (4G), telekom operateri u BiH tvrde da tijekom enormnog povećanja korisnika sve funkcionira savršeno, navodi Klix.

U isto vrijeme krajnji korisnici muku muče da otvore neku od aplikacija na pametnom telefonu ili obave besplatan poziv putem interneta povezani na mobilnu mrežu treće generacije.