Home Crna kronika DRAMA U ITALIJI ŠOKANTNI PRIZORI NAKON URUŠAVANJA OGROMNOG VIJADUKTA, BROJ MRTVIH...

DRAMA U ITALIJI ŠOKANTNI PRIZORI NAKON URUŠAVANJA OGROMNOG VIJADUKTA, BROJ MRTVIH RAPIDNO RASTE ‘Jedan od stupova pogodila je munja, a zatim se sve počelo raspadati’

SHARE

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini objavio je da je pri urušavanju vijadukta u utorak u Genovi poginulo najmanje trideset osoba te je upozorio da se radi o “neprihvatljivom propustu”. U međuvremenu, talijanski mediji javljaju o najmanje 35 poginulih i većem broju ozlijeđenih.

“Zahvaljujem vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dragovoljcima koji su odmah intervenirali i dalje traže preživjele. Nažalost, potvrđeno je da je smrtno stradalo tridesetak osoba i puno je teško ozlijeđenih”, rekao je Salvini na konferenciji za novinare u Cataniji, na Siciliji. Dodao je da se obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini.

A rescue helicopter flies over the collapsed Morandi Bridge in the Italian port city of Genoa, Italy August 14, 2018. REUTERS/Stefano Rellandini

 

“Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji”, zaključio je Salvini. Euroskeptični ministar, čelnik krajnje desne stranke Liga, također je spomenuo da su potrebna ulaganja u brojne talijanske dotrajale infrastrukture.

Na fotografijama s mjesta događaja vide se ogromne nakupine betona pomiješanih sa zgnječenim vozilima, a sa samog vijadukta stiže zapanjujući prizor jednog kamiona čiji je vozač u posljednji trenutak uspio zakočiti i zaustaviti se tek koji metar prije provalije.

Vijadukt Morandi urušio se oko 11:30 sati po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša. Talijanske novine Repubblica i Corriere della Sera prenose kako je zasad poginulo najmanje 35 ljudi, među njima i djevojčica, no kako operacija spašavanja i dalje traje zbog čega se očekuje rast broja žrtava.

Vijadukt Morandi pušten je u promet 4. runa 1967. nakon četiri godine gradnje. Nazvan je po projektantu, inženjeru Riccardu Morandiju, dug je 1.182 metra te je niz godina meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se urušio možda upravo zbog toga.

Vijadukt koji prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željezičke pruge Genova-Milan i rijeke Polcevera, te je dio autoceste A10, bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali premašiti same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.

Reuters piše kako je most obnovljen prije dvije godine, a upravitelj autoceste istaknuo je da su u vrijeme kolapsa trajali radovi učvršćivanja njegovih temelja te da je vijadukt bio pod stalnim nadzorom.

Repubblica prenosi izjavu četveročlane obitelji u stanju šoka o tome da je u 10,35 munja pogodila jedan od stupova vijadukta, nakon čega se cement počeo raspadati, no navodi se kako je vjerojatno riječ o sugestiji u traženju razloga o mogućem uzroku nesreće.