Home Gospodarstvo Kriptovalute su u strmoglavom padu, Hercegovci su prije godinu dana bili optimistični...

Kriptovalute su u strmoglavom padu, Hercegovci su prije godinu dana bili optimistični i ulagali su u virtualni novac, no što sad?

SHARE
Vrijednost jednog bitcoina pala je ispod šest tisuća američkih dolara, a i druge kriptovalute su na dramatičnoj silaznoj putanji, piše danas Tportal.hr.

Bitcoin je u utorak pao 4,5 posto na 5.975,21 američki dolar. Ethereum je odsklizao prema dolje za 7,3 posto na 263,09 dolara, XRP 5,2 posto na 0,26 dolara, bitcoin Cash 7,9 posto na 489,91 dolara, Stellar 7,8 posto na 0,20 dolara, EOD za 6,3 posto na 4,35 dolara, a Litecoin 10,1 posto na 50,82 dolara.

Cijelo tržište kriptovalute pod pritiskom je od kraja lipnja, kada je američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) odgodila donošenje odluke o izdavanju odobrenja za bitcoin ETF, za kojeg zagovornici bitcoina vjeruju kako bi mogao značajno povećati veličinu tržišta kriptovalutama.

Trenutna rasprodaja počela je u ponedjeljak kad je ethereum pao na najnižu razinu u zadnjih 11 mjeseci. Do toga je došlo nakon što su startupovi koji su prikupili investicije u ethereumu počeli prodavati tu kriptovalutu za tradicionalnije valute koje mogu upotrijebiti za financiranje razvoja.

Nakon toga je cijena bitcoina pala ispod 6.000 dolara prvi put od kraja lipnja, a cijelo je tržište kriptovalutama palo za oko deset posto u 24 sata. Analitičari procjenjuju kako bi mogla nastaviti klizanje prema dolje ukoliko SEC ne odobri bitcoin ETF tijekom nadolazećih tjedana jer bi se to moglo protumačiti kao signal regulatora kako će se i dalje opirati uvođenju kriptovaluta. Padne li ispod razine od 5.770 dolara za jedan bitcoin, rasprodaja bi se mogla intenzivirati, piše Business Insider.

U ovakvoj situaciji i mnogi Hercegovci koji su uložili u kriptovalute vjerojatno gube živce, naime, sudeći prema ranijim medijskim natpisima, u Hercegovini postoji grupa lokalnih kriptopoduzetnika, a kada dođe do naglih padova ili rasta cijena, oni međusobno pretresaju što se dogodilo.

Danas im stanje vjerojatno ne izgleda preoptimistično, no ako pogledamo tekstove od prije samo godinu dana, mnogi su bili tada gajili velike nade iako je i tada bilo oscilacija na tržištu.

Evo kako je o kriptovalutama prije godinu dana razmišljao jedan Gruđanin, mlađi poduzetnik, opisivan kao poprilično ozbiljan trgovac kriptovalutama.

– Po mom mišljenju, kriptovalute su svakako budućnost i one su ništa drugo nego odraz razvoja i napretka čovječanstva. Ako pogledamo tijekom povijesti, kako bi ljudi došli do određenih dobara i usluga, koristili su se robnom razmjenom ili trampom. Kako bi se taj proces olakšao, uveden je kovani novac, zatim papirnati, onda je nastalo kartično plaćanje…, logičan slijed je daljnji napredak i još veća jednostavnost, brzina i sigurnost plaćanja, što kriptovalute svakako jesu – govorio je on, a je li bio u pravu i hoće li se tržište kriptovaluta oporaviti, pa na kraju i zavladati, pokazati će vrijeme.