Home Kultura TURISTIČKA ATRAKCIJA Dolina Neretve dobiva prve vjetro-orgulje u svijetu

TURISTIČKA ATRAKCIJA Dolina Neretve dobiva prve vjetro-orgulje u svijetu

SHARE

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je ugovore o partnerstvu u provedbi projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a, Grad Metković i Grad Ploče. Vrijednost projekta je 14,048.072 kune, a od toga je sufinanciranje EU 10,536.054 kune, piše Večernji list.

– Provedbom ovog projekta područje doline Neretve dobit će nove vrijednosti u vidu turističko-edukativnih i kulturnih sadržaja – ističe župan Dobroslavić.

U sklopu projekta radit će se devet zahvata: uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za “prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima – postavljanje informativnih ploča, uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima te nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite. Posebna atrakcija planirana je u sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu gdje će se izgraditi prve vjetro-orgulje u svijetu.

Neki od problema koje će obuhvatiti aktivnosti projekta su nedovoljno valorizirana prirodna baština doline Neretve; nedostatak inovativnih i kvalitetnih turističkih sadržaja; nedostatak turističkih proizvoda i sadržaja atrakcija prirodne baštine; nedostatak edukativnih sadržaja i obrazovnih kapaciteta na temu zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000; neučinkovito upravljanje lokalitetima prirodne baštine; neadekvatno korišten prirodni kapital doline Neretve.

Cilj je stvoriti kritičnu masu zaokruženih edukativnih ekoturističkih kompleksa, sadržaja i objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Projektom se želi i diverzificirati postojeća turistička ponuda s naglaskom na ekoturizam i sadržaje specifične za područje doline Neretve što će rezultirati produljenjem turističke sezone, povećanjem broja noćenja i posjetitelja te omogućiti rast gospodarstva i sprečavanje depopulacije. Ugovore su uz župana Dobroslavića potpisali i ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, v.d. ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a Marijana Miljas Đuračić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te zamjenik gradonačelnika Ploča Ivan Marević.

Večernji list