Home Vijesti CNN je objavio da je antisemitsko raspoloženje u Velikoj Britaniji toliko da...

CNN je objavio da je antisemitsko raspoloženje u Velikoj Britaniji toliko da Židovi planiraju odlazak iz zemlje

SHARE

Antisemitsko raspoloženje doselgo je vrhunac u Velikoj Britaniji, tvrdi ugledna televizijska kuća CNN, navodeći kako je došlo do toga da se dio Židova priprema napustiti zemlju u kojoj se ne osjećaju sigurno.

Ističu primjer poznatog odvjetnika Marka Lewisa, specijaliziranog za pitanje klevete i privatnosti, koji već godinama dobiva ozbiljne i zastrašujuće prijetnje. Odlučio je otići jer mu je dosta takvog načina života, a u tome ga podržava i njegov partner Mandy Blumenthal. Par će u Izrael odseliti do kraja godine, iako su obojica rođeni i odrasli u Engleskoj.

“Samo se želim maknuti odavde. Znam da je to vleika stvar, ali dosta mi je. Ljudima u Izraelu možda se neću svidjeti, možda će netko reći da sam previše lijevo ili desno kada su političkoi stavovi u pitanju, no što god da mi kažu, sigurno me neće mrziti samo zato što sam Židov”, ispričao je odvjetnik za CNN.

Prijetnje mu konstantno dolaze

Dodaje da je dosad već dvoje ljudi završilo iza rešetaka jer su mu prijetili ubojstvom zato što je Židov.

“Došao sam do stadija kada sam se na prijetnje gotovo posve navikao. Nema razlike stižu li s lijeve ili desne strane, konstantno dolaze”, rekao je Lewis.

Nevladine organizacije upozoravaju kako je samo u prvih šest mjeseci ove godine diljem Velike Britanije zabilježeno čak 727 antisemitskih incidenata, što je druga najveća brojka otkako se vodi evidencija, od 1984.  Aktivisti ističu kako se u židovskoj zajednici u Velikoj Britaniji, koja broji oko 300 tisuća članova, sve glasnije govori o mogućnosti odlaska iz zemlje. Ističe se i da je Ujedinjeno kraljevstvo dosad smatrano za jednu od najsigurnijih zemalja u svijetu kada su Židovi u pitanju.

Nagli porast antisemitskih incidenata povezuje se i sa sve većom popularnosti pojedinih političkih stranaka radikalnog usmjerenja, piše 100posto.hr