Home Društvo Šok na Jadranu: Pacijent otkrio sablasne detalje s Hitne

Šok na Jadranu: Pacijent otkrio sablasne detalje s Hitne

SHARE

Priča o mladiću koji je prije nekoliko dana preminuo u Zaprešiću stoga što mu je u pomoć zbog problema s astmom pristigla hitna pomoć bez liječnika, otvorila je pandorinu kutiju te su pacijenti diljem Hrvatske odlučili progovoriti o ovoj boljki hrvatskoga zdravstva. Na adresu našega portala javio se tako nezadovoljni čitatelj koji se s neugodnostima susreo u Biogradu na moru, gdje je zbog zdravstvenih problema bio primoran potražiti hitnu liječničku pomoć.

Ono što je zatekao u ondašnjem Zavodu za hitnu medicinu u najmanju ga je ruku šokiralo. Prvo što ga je kako navodi šokiralo jest to što djeca i odrasli na hitnu pomoć čekaju u istome redu, a prizori djece koja leže po stolicama čekajući red za liječnika ostavili su ga bez teksta. ”Na hitnu sam došao oko osam sati, a na vratima je već stajala obavijest da je tim trenutačno na intervenciji te da ih se može kontaktirati u slučaju potrebe”, prepričava naš sugovornik dodajući da je nakon dva sata čekanja pred sve veću količinu pacijenata izašla jedna od djelatnica Hitne, koja nije bila pretjerano susretljiva. ”Porječkala se s pacijentima te nam je rečeno da ne primaju nikoga, na naš zahtjev primljeno je troje djece koju su obrađivali oko sat vremena, nakon toga primljeno je još troje pacijenata i zatim su djelatnici otišli na teren, a ostali pacijenti ostali sjediti u čekaonici, u nadi da će ih netko u toku dana uistinu i pregledati”, prepričava naš frustrirani sugovornik čija priča je po svemu sudeći tek kap u moru, jer nezadovoljstvo s funkcioniranjem hitnih pomoći, ali i ostatka zdravstvenog sustava je na vrhuncu.

Podsjetimo, na reformu Hitne pomoći te na probleme s istom upozorava se potiho posljednjih desetak godina, a tek kada se dogodi tragedija nalik onoj zaprešićkoj stručna i politička javnost nakratko se uskomeša, sve dok priča na padne u drugi plan. Nije tajna da se još od 2009.godine otpočelo s formiranjem timova Hitne pomoći s liječnikom, i bez njega, da bi dvije godine kasnije takav sustav i zaživio. Medicinski tim T1 od tada čine liječnik i medicinski tehničar, dok Medicinski tim T2 čine dva medicinska tehničara bez liječnika. Na intervenciju u Zaprešić stigao je sanitetski tim Hitne pomoći kojega su činili medicinska sestra i vozač, sanitet inače služi za prijevoz pacijenata čije je zdravstveno stanje stabilno.

Nakon neugodnosti i tragedije koja se u Zaprešiću dogodila interveniralo je Ministarstvo zdravstva koje je promptno na teren poslalo inspekciju, ali kako se za sada može čuti intervencija je provedena prema pravilima službe. Nastavilo se zatim medijsko prepucavanje među lokalnim i nacionalnim političarima, koje po svemu sudeći građanima neće donijeti ništa korisnog. No, činjenice su te koja pokazuju i potvrđuju da je hrvatskom zdravstvu hitno potrebna hitna pomoć.