Home Gospodarstvo HT Eronet i BH Telecom na korak do prodaje?

HT Eronet i BH Telecom na korak do prodaje?

SHARE

Na stranicama Sarajevske burze Uprava i Nadzorni odbor “BH Telecoma” obavijestili su svoje dioničare kako je počela dubinska analiza kompanije.

Isti proces treba početi i u drugom telekom operateru u Federaciji HT-u Mostar. Vlada FBiH u prvoj kompaniji ima udjel od 90 posto, a u drugoj od 50,1 posto, piše Dnevni avaz.

Pad dobiti

Dubinska analiza, na koju se Federacija BiH obvezala u pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), trebala bi pokazati u kakvom se stanju nalaze telekom operateri, a kako je ranije najavljeno, moguća je i prodaja manjinskih udjela u njima.

Svođenje računa dolazi u vrijeme kad ove kompanije u državnom vlasništvu bilježe značajan pad dobiti. Ona je u “BH Telecomu” lani bila za 29,6 milijuna maraka manja nego godinu ranije, a u HT-u Mostar za 6,5 milijuna maraka.

Za analizu je izabrana revizorska kuća “PricewaterhouseCoopers” (PwC).

Svetlana Cenić, član Nadzornog odbora “BH Telecoma”, kaže za “Avaz” da je osnovno pitanje što će se uraditi s rezultatima analize, odnosno hoće li oni negdje sakupljati prašinu.

– Bojim se da se neće krenuti u restrukturiranje, koje je neophodno telekomima, a na to su se i obvezali. Vidjela sam dio pitanja koja će se ispitivati analizom i da nisu obuhvaćeni baš svi aspekti poslovanja. Sve mi ovo izgleda kao da se lomi preko koljena – istaknula je Cenić.

Ona, kako kaže, ne očekuje laku prodaju telekom operatera u Federaciji BiH.

– Nema baš zainteresiranih, prvenstveno zato što se radi o rigidnim strukturama s viškom zaposlenih. To pokazuju i financijski rezultati. Teško da će neko sad da utrči u ovu priču, mora se prvo ući u rekonstrukciju i onda možda razmišljati o prodaji – kazala je Cenić.

Ekonomista Željko Rička kaže za “Avaz” da je dubinska analiza kao metoda definitivno posljednji korak uoči prodaje određenog društva.

– Taj posao je skup i ne bi se radio bez razloga. Njegov smisao nije samo provjera knjiga nego stvarnog poslovanja kompanije. Znam da je MMF izrazio sumnju u pokazatelje telekom operatera. Stoga je i zahtijevao analizu, jer želi vidjeti može li FBiH prodajom osigurati dodatni kapital – pojasnio je Rička.

Mogućnost investiranja

Dodao je da Vlada, kao većinski vlasnik, ima pravo uzimati dobit ovih kompanija i da to i radi.

– Ali, time se uskraćuje mogućnost investiranja u razvoj operatera. Cilj MMF-a je da dokaže da bi Federacija mogla imati veliki priliv kapitala od prodaje telekoma. Vlada uzimanjem dobiti siječe granu na kojoj sjedi, jer time onemogućava razvoj kompanije. Putem analize doći će se do podatka koliko je FBiH samoj sebi smanjila dobit od telekoma i onda će im reći da je racionalnije prodati operatere nego ih ovako uništavati do točke kad se neće moći prodati po nekoj adekvatnoj cijeni – naglasio je Rička.

Pod lupom sve pore poduzeća

– Analizom se sagledavaju poslovna struktura, kadrovska politika, tehnologije i inovacije. Procjenjuje se praćenje svjetskih trendova, što će raditi stručnjaci iz raznih oblasti. Oni će procijeniti jesu li naši telekomi dovoljno napredovali u odnosu na druge kompanije koje se bave ovom djelatnošću. Proći će se kroz sve pore poduzeća – pojasnio je Rička, prenosi Dnevnik.ba