Home Politika KARAMATIĆ NAPAO ŠAROVIĆA: Gdje je nestalo 1.2 mil. KM?!

KARAMATIĆ NAPAO ŠAROVIĆA: Gdje je nestalo 1.2 mil. KM?!

SHARE

Izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH i predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić potvrdio je Srni da je “s računa Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Beču nestala većina novca od 1,2 milijuna maraka za čije je podizanje predsjedniku Komore Nemanji Vasiću odobrenje dao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović i da o utrošku tih sredstava nema ni traga”.

“Više od dvije godine pokušavam doći do podataka o radu VTK na koju su nekada prenesene javne ovlasti BiH, a čiji rad nije transparentan. Komora nije ni registrirana u Ministarstvu pravosuđa BiH, pa ne znam ni po kojoj osnovi su prenesene ovlasti.

VTK godišnje naplaćuje više od četiri milijuna KM članarina, a od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose dobiva novac.

Ministarstvo vanjske trgovine na čelu s Mirkom Šarovićem je nadležno za provođenje nadzora nad VTK, ali ono to ne radi”, tvrdi Karamatić.

On je u izjavi za Srnu istaknuo da kao izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH već dvije godine postavlja pitanje – “dostavlja li VTK financijske izvještaje”, te da je tek nedavno dobio odgovor da VTK BiH 2014, 2015. i 2016. godine nije dostavila finansijcke izvještaje nadležnom ministarstvu, niti Vijeću ministara.

“Izvještaj od 2017. bio je na Vijeću ministara, ali kada su vidjeli što je to, izvještaj je vraćen VTK-u. U tom izvještaju nigdje ne piše gdje su tri milijuna maraka koja su oročena. Kada je riječ o 1,2 milijuna maraka bivše Gospodarske komore SR BiH koja su bila u Beču, ministar Šarović je 2015. dao suglasnost VTK da može raspolagati tim sredstvima. Prema saznanjima koje ja imam, najveći dio sredstava je nestao s tog računa, a ta sredstva se ne spominju u finanxijskim izvještajima”, istaknuo je Karamatić.

Karamatić dodaje da ministar Šarović ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju.

“Mislim da je tu riječ o jednoj uvezanoj kriminalnoj oligarhiji koja izvlači novce, pogoduje određenim gospodarstvenicima i ne radi ono za što je osnovana – da pomaže gospodarstvu”, smatra Karamatić.

Karamatić je potvrdio da je sa članovima komisije Doma naroda prošli utorak posjetio VTK i pitao Vasića za spornih 1,2 milijuna KM.

“Postavio sam pitanje Vasiću, ali nije mogao odgovoriti. Pokušao je odgovoriti tajnik Komore Zdravko Marinković, ali nije rekao ni gdje su sredstva ni na što su utrošena. Ja samo znam da je novac bio na računu i da ga više nema. Dobar dio nije više na računu. Ja nemam uvida, a oni mi nisu dali obrazloženje”, pojasnio je Karamatić.

Karamatić je najavio da će pitati ministra Šarovića gdje je novac, jer je on potpisao suglasnost da se troši.

“Pitao sam ga već dosta stvari u vezi s VTK, ali ni na jedno pitanje do sada nije odgovorio. Činjenica je da je VTK tražila suglasnost za trošenje tog novca i od prijašnjih ministara, ali je nisu dobili. Je li zbog straha od kaznenih prijava ili poznavanja rada VTK-a, prije Šarovića to nitko nije potpisao”, naglasio je Karamatić.

Naveo je i da Dom naroda ima zaključke u vezi s VTK-a, ali da nikad nisu provedeni.

“Ja sam i ranije inzistirao da Upravni inspektorat Ministarstva pravosuđa uđe u VTK i provjeri zakonitost rada, da Ured za reviziju državnih institucija provjeri zakonitost rada i dostavi Domu naroda izvještaj. Ako oni ignoriraju zaključke najvišeg zakonodavnog organa u BiH, onda postoji opravdana sumnja da se radi o široko uvezanoj koruptivnoj hobotnici”, ocijenio je Karamatić, piše Dnevnik.ba