Home Crna kronika Za posao u Domu zdravlja iznos od 20.000 maraka

Za posao u Domu zdravlja iznos od 20.000 maraka

SHARE

Svjedokinja Županijskog tužiteljstva na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim poduzećima izjavila je da joj je optuženi Safet Bibić rekao kako za posao u Javnoj ustanovi Dom zdravlja treba dati iznos od 20.000 konvertibilnih maraka (KM), prenosi BIRN.

Alma Međuseljac, kojoj je Tužiteljstvo dalo imunitet od kaznenog gonjenja, prisjetila se da se s Bibićem upoznala u Kliničkom centru Koševo preko prijateljice koja je bila s njom kada je u bolnicu došla zbog zdravstvenih problema.

Svjedokinja je pojasnila da je uvijek svakog zdravstvenog radnika pitala je li u nekoj od tih ustanova otvoren natječaj jer se, kako je kazala, na mnoge od njih prijavljivala, ali nikada nije dobila ni odgovor ni odbijenicu.

“Pitala sam Bibića da li ima natječaj u bolnici, odgovorio mi je da trenutno nema, ali da u Domu zdravlja ima pet upražnjenih radnih mjesta jer je isto toliko ljudi otišlo u mirovinu. Rekao mi je da provjerim to, ali da će provjeriti i on”, navela je svjedokinja. Ispričala je i kako je tada s Bibićem razmijenila brojeve telefona i da su obavili par razgovora, te da je u jednom od njih spomenuo kako mu treba predati 20.000 KM.

“Nisam se ni iznenadila kada sam to čula. To je cifra koja je meni bila poznata… O tome sam čula u nekim pričama”, kazala je svjedokinja. Dodala je kako je njen suprug kategorično odbijao dati novac, ali da je ona u tom momentu razmišljala kako je to jedino moguće rješenje. “Suprug je imao potrebu da se vidi s Bibićem, da vidi tko je taj čovjek, te smo se našli na Skenderiji. Razgovor je bio vezan za dokumentaciju koju sam trebala predati, a rekao mi je da napišem molbu i da navedem da sam dijete šehida, što sam osobno uradila i predala dokumente u Dom zdravlja”, ispričala je svjedokinja i dodala kako joj je Bibić još jednom tražio da mu porukom pošalje svoje ime i prezime. Svjedokinja je kazala da je uzela svoju i suprugovu ušteđevinu, da je njena majka podigla kredit i da su ih pomogli ostali članovi obitelji, nakon čega se njen suprug našao s Bibićem i predao mu novac.

Rekla je da su je zatim pozvali iz pravne službe Doma zdravlja i obavijestili da je dobila mjesto laboratorijskog tehničara u Ilijašu, kao i da je prvo dobila ugovor na određeno, a zatim na neodređeno vrijeme.

“Obavijestila sam Safeta da počinjem raditi. Pitao me da li sam zadovoljna, sretna, što sam potvrdila, kao što jesam bila”, kazala je svjedokinja. Odgovarajući na unakrsna pitanja Obrane, svjedokinja je rekla da pri prvom susretu s Bibićem nije nudila novac za posao, već da ga je samo pitala ima li natječaja. Bibić joj, kako je kazala, nije rekao kome idu pare, jer o tome nije ni pričao, niti svjedokinja zna šta se dalje događalo. Obrana je potom uložila ranije izjave svjedokinje koje su date tijekom istrage na okolnosti zakonitosti dokaza, kako je obrazloženo.

Bibiću se sudi skupa sa Amirom Zukićem, Nedžadom i Senadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima.

Nastavak suđenja je 3. rujna, piše Bljesak.info