Home Zanimljivosti Ako imaš sestru, više ćeš postići u životu!

Ako imaš sestru, više ćeš postići u životu!

SHARE

Znanstveno je dokazano – bolje je imati sestru od brata. Ako si odrastala uz sestru imaš neke prednosti pred djevojkama koje su odrasle uz brata ili braću. Girl power na djelu!

Osobe koje odrastaju uz sestru optimističnije su te pomažu obitelji da se nose s problemima na emocionalno zdraviji način, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje Sveučilišta Ulster. Obitelji u kojima je barem jedna sestra puno su bliskije i komunikativnije. Djevojke koje odrastaju sa sestrom neovisnije su te postižu više u životu od djevojaka koje imaju braću. Tony Cassidy, voditeljica istraživanja, ispitivala je sa svojim timom 571 osobu u dobi između 17 i 25 godina. Otkrila je i da sestre imaju najpozitivnije djelovanje na rastavljene obitelji.

U istraživanju je također otkriveno i da djeca – bilo kojeg spola – koja u obitelj odrastaju uz sestru, pokazuju bolje rezultate na standardnim testovima dobrog mentalnog zdravlja. Ispitanici su se bolje nosili s raznim preprekama, imala su više motivacije, ali i više prijatelja te bogatiji društveni život od onih koji odrastaju samo uz brata.

Prijašnja istraživanja pokazala su da je emocionalno izražavanje presudno za očuvanje psihološkog zdravlja. Sestre potiču takve razgovore i izražavanje, dok braća reagiraju suprotno, odnosno ne žele razgovarati o problemima te time obeshrabruju druge da pričaju. Znanstvenici tvrde da je razlika u domovima gdje djeca imaju sestru – značajna!