Home Tech Što bi se dogodilo da Mjesec padne na Zemlju? Scenarij koji ne...

Što bi se dogodilo da Mjesec padne na Zemlju? Scenarij koji ne želite doživjeti

SHARE

JESTE li se ikad zapitali što bi se dogodilo da se Mjesec sruši na Zemlju? Bi li naš planet preživio taj udar? Bi li se Mjesec raspao djelovanjem Zemljine gravitacije?

Odgovore na ta pitanja pokušala nam je dati ekipa koja stoji iza popularnoznanstvene Facebook stranice What.if.

Mjesec poprilično utječe na život na Zemlji svojim djelovanjem na plimu i oseku, ali i na klimu našeg planeta. Mogli bismo reći da život na Zemlji čini ugodnijim, ali bi li ga mogao uništiti? Ne jednim udarcem.

Kad bi Mjesec iz nekog razloga počeo padati na Zemlju došao bi do nečeg što se zove Rocheova granica. To je točka na kojoj su gravitacijske sile koje drže satelit slabije od plimnih sila koje taj satelit pokušavaju rastrgati. Laički rečeno, kad bi se Mjesec približio Zemlji na manje od 18,5 tisuća kilometara plimne sile bi ga rastrgale, a njegovi bi se komadići skupili u veličanstven prsten iznad ekvatora, sličan onom koji ima Saturn.

Ovakva situacija ne bi dugo potrajala, već bi nakon nekog vremena ti komadi počeli padati na Zemlju, poput kiše asteroida, što bi moglo dovesti do uništenja čitavih gradova. Međutim, naši bi problemi počeli puno prije toga.

Kad bi se Mjesec počeo približavati Zemlji, njegov bi utjecaj na plimu bio puno veći. Do vremena kad bi dosegao Rocheovu granicu plime bi bile visoke i do 7600 metara. Naš planet bi bio uništen brojnim tsunamijima koji bi se događali desetak puta dnevno.

Tako veliki valovi bi otkrivali dno oceana i uništavali sav život u njemu. S druge strane, ovo bi moglo biti rješenje za globalno zagrijavanje. Kako bi nam se Mjesec približavao, tako bi se Zemljina rotacija ubrzavala. Dani bi postajali sve kraći i kraći, a temperatura bi se na globalnoj razini smanjivala.

Ako nas ne bi uništila kiša od stotine tisuća asteroida, ne bismo se imali o čemu brinuti.