Home Društvo Evo kada će se sve preokrenuti – zaspat ćemo u jednom godišnjem...

Evo kada će se sve preokrenuti – zaspat ćemo u jednom godišnjem dobu, a probuditi se u drugom

SHARE

Sunčano, vruće i ne posve stabilno prognoza je i za petak. Još uvijek, prije svega na moru mjestimice može biti velike vrućine, a kako će nam takoreći pred vratima biti i frontalni poremećaj, osjetljiviji meteoropati bi mogli već početi osjećati i dolazak promjene vremena: glavobolja ili tek umor, manjak energije i slično.

Tlak zraka kod nas je otprilike izjednačen, dok se europskim kontinentom premješta jedna masa dosta hladnijeg i vlažnog zraka. U petak će se masa kratko zaustaviti nad Alpama, no čim taj zrak počne curiti prema nama, destabilizirat će atmosferu, a vrijeme će se pogoršati.

U petak ujutro će još biti pretežno sunčano. Rijetko po kotlinama i uz rijeke moguća je kratkotrajna magla. Vjetar će biti slab, na moru uz obalu burin. Temperatura u kopnenom dijelu između 14 i 19 stupnjeva, a na Jadranu uglavnom od 21 do 25 stupnjeva Celzijevih.

U središnjoj Hrvatskoj u petak danju sunčano i vruće, ali nestabilno. Tako bi u središnjim krajevima uz lokalno jači razvoj oblaka moglo biti pljuskova i grmljavine. Temperatura od 31 do 34 stupnja Celzijeva.

Prema istoku, također većinom sunčano i vruće, a šanse za pokoji pljusak ovdje su nešto manje. Isto će biti preko 30, a uglavnom oko 32 Celzijeva stupnja.

Dosta sunca i visoka ljetna temperatura očekuju se i na sjevernom Jadranu, a malo manje vruće bit će u gorskoj Hrvatskoj. Ipak, ni ovdje neće biti stabilno pa stoji mogućnost za lokalne pljuskove, češće u gorju te unutrašnjosti Istre, a prema kraju dana i drugdje. Na moru će poslijepodne puhati umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a temperatura će biti većinom između 31 i 34 stupnja Celzijeva.

I u Dalmaciji je u petak sunčano i vruće, od sredine dana uz vjetar s mora i temperaturu preko 30, uglavnom do 34 ili 35 stupnjeva. U zaleđu je moguć pljusak.

More je dosta toplo, kao i u četvrtak, a mjeri između 24 do 27 stupnjeva Celzijevih.

UV indeks će i u petak uglavnom biti visok.

Za vikend nas čeka oblačnije vrijeme uz češću kišu, te pljuskove i grmljavinu, osobito na prijelazu sa subote na nedjelju. U nedjelju će zapuhati umjeren i jak vjetar sa sjevera uz koji će, zajedno s oblacima i kišom i osjetno osvježiti, i to ponegdje i za desetak stupnjeva. Vrijeme će se brzo stabilizirati već početkom novog tjedna, no barem još dva, tri dana zadržat će se svježije.

Ova promjena vremena prvo će zahvatiti sjeverni dio Jadrana, gdje već u subotu može biti i neverina te obilnije kiše. Zapuhat će umjereno i jako jugo, a u nedjelju već na sjeveru tramontana i bura, podno Velebita s olujnim udarima. Bura će se do ponedjeljka proširiti na cijelu obalu. Potom će i ovdje osvježiti, prenosi dnevnik.hr.