Home Kultura VIDEO U Ljubuškom na rijeci Vrioštici ponovno pronađena i snimljena mlada čovječja...

VIDEO U Ljubuškom na rijeci Vrioštici ponovno pronađena i snimljena mlada čovječja ribica

SHARE

Na srednjem toku rijeke Vrioštice, na Humcu zaseok Brod, ponovno je ulovljena čovječja ribica.

Sudeći po njenoj veličini, nešto duža od desetak centimetara, riječ je o mladom primjerku, i to vjerojatno potomku prethodno uhvaćenih primjeraka. Prvi je ulovljen prije 12 godina, drugi prije 8 i treći prije dvije godine. Sva tri primjerka su vraćena na isto mjesto ispod mosta na brzaku rijeke kao i ovaj današnji mladi, četvrti primjerak po redu.

Današnjem primjerku čovječje ribice nismo se samo divili, ja sam se ipak malo drznuo i odlučio napraviti dva kratka eksperimenta s ovom, malo istraženom, endemskom vrstom.

Prvi sam pokus zabilježio kratkim videom, on svjedoči da se ova vrsta dobro snalazi van vode, kreće se po vlažnoj travi i svaki put pronalazi pravac prema vodi.

Kad sam drugi pokus izvodio sav sam protrnuo, mislim da sam nakon njega ispravno zaključio što ova vrsta nosi riječ u imenu “čovječja”!

Naime, kad sam navlažio vodom svoju ruku i ovu životinjicu položio na nju, ona se ispružila i doslovno se priljubila uz moju kožu.
Laganim dodirivanjem prstom odozgo po tijelu čovječije ribice, osjetio sam impuls svog dodira koji ova životinjica isti tren prenosi kroz svoje tijelo na moju kožu.
Za vrijeme dodirivanja imao sam osjećaj kao da dodirujem plik na koži koji se pojavi nakon opekline.

Nakon svega ipak se nameće jedno pitanje, je li moguće da se ova endemska vrsta čovječije ribice stvarno razmnožava u rijeci Vrioštici?

Krešo Vujević |Ljubuški.net