Home Gospodarstvo Kada i zašto: H&M objavio nove detalje povodom širenja na bh. tržište

Kada i zašto: H&M objavio nove detalje povodom širenja na bh. tržište

SHARE

Nedavnim osnivanjem firme u Sarajevu globalni proizvođač i trgovac odjećom Hennes&Mauritz (H&M) s sjedištem u Švedskoj potvrdio je najave o otvaranju prve trgovine u BiH tokom iduće godine.

Da će BiH postati 71 zemlja u svijetu u kojoj H&M ima trgovine, navodi se i u posljednjem poslovnom izvještaju te korporacije prema kojem su u prvoj polovici ove godine ostvarili prihod od prodaje od preko deset milijardi eura, a dobit od oko 600 miliona eura nakon oporezivanja.

– Većinu trgovina koje otvaramo su na tržištima u nastajanju, a većina trgovina koje zatvaramo nalaze se na već uspostavljenim tržištima. Prodajna mjesta za naše nove marke odjeće otvoriti će se na našim uspostavljenim tržištima. Još uvijek vidimo veliki potencijal za nove trgovine u narednim godinama, budući da prodaja naših novijih marki postupno daju sve veći udio portfelja trgovine – pojasnio je strategiju H&M-a njegov predsjednik Uprave Karl Johan Persson, otkrivši kako je H&M ove godine planirao otvoriti 390 prodavaonica, a zatvoriti njih 150, prenosi Jutarnji list.

Ukupno, imaju oko 4800 trgovina širom svijeta u kojima je zaposleno oko 130 hiljada radnika.

Prvi dućan H&M-a u BiH bi mogao nalaziti u sarajevskom trgovačkom centru Alta. Posljednja tržišta prije BiH koje je H&M otvorio bila su Island, Kazahstan, Gruzija, Vijetnam i Kolumbija, sve tokom prošle godine.

U osvrtu na poslovne rezultate kompanije u prvom ovogodišnjem polugodištu Karl Johan Persson naveo je kako H&M znatno raste više nego samo tržište trgovine odjećom, među ostalim, i na području istočne Evrope.

Ipak, Persson je priznao kako ukupni poslovni rezultati H&M-a u prvih šest mjeseci ove godine nisu u potpunosti ispunili očekivanja kompanije, što je pripisao promjenama u logistici firme koje se odvijaju u posljednje vrijeme.