Home Politika BOŠNJAČKI ANALITIČAR HADŽOVIĆ POZIVA: Na ovim izborima je potrebnije nego ikad ranije...

BOŠNJAČKI ANALITIČAR HADŽOVIĆ POZIVA: Na ovim izborima je potrebnije nego ikad ranije glasati za Srbe i Hrvate na izbornim listama probosanskih stranaka

SHARE

Politički analitičar Danijal Hadžović u razgovoru za Vijesti.ba ističe da famozni plan B znači da će Dragan Čović i Milorad Dodik rušiti ustavni poredak Bosne i Hercegovine putem formiranja tzv. Trećeg entiteta, te da se krenulo u realizaciju istog.

Ovo je Hadžović izjavio nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio da je razgovarao sa Draganom Čovićem na temu uspostave „Trećeg entiteta”.

„Želim da kažem da sam imao razgovore sa Draganom Čovićem o toj temi. To samo može biti prekompozicija unutar FBiH i čak mislim da bi to bilo dobro za buduća kretanja – kazao je Dodik govoreći o mogućnosti uspostave „Trećeg eniteta“ u Bosni i Hercegovini, a na to je Hadžović izjavio kako je na snazi rušenje BiH te je tvrdi kako se plan B može spriječiti glasanjem za Hrvate i Srbe na listama probosanskih stranka

„HDZ, jednako kao i SNSD, otvoreni je neprijatelj ove zemlje je koji će možda iz taktičkih razloga kada je slab u ovom ili onom trenutku demonstrirati lažno svoju privrženost BiH, ali će, jednako kao i 1993., iskoristiti prvu priliku kada mu se Bosna učini ranjenom da nasrne na nju i pokuša za sebe otkinuti njen jedan dio. Takvoj BiH prijeti ozbiljna opasnost da takva koalicija preuzme vlast u našoj zemlji na izborima. To je famozni Plan B. Preuzeti kontrolu nad BiH nakon izbora, imati političku institucionalnu moć  i onda svi ostajemo u milosti i nemilosti Dodika i Čovića i njihovih ciljeva“, navodi Hadžović.

Hadžović smatra da je  HDZ je, nakon što je izbačen iz vlasti poslije izbora 2010., široj javnosti uspješno prodao priču da spas i stabilnost za BiH leži u konsocijaciskoj vladavini „legitimnih predstavnika“, i da će mir i stabilnost u FBiH ponovo se vratiti čim se oni vrate na vlast.

„A onda nakon što su 2014. ponovo ušli u vlast i dobili sve pozicije koje su mogli dobiti, kao rezultat smo dobili otvoren savez s Dodikom, političko siledžijstvo, slavljenje ratnih zločinaca, širenje glasa o Bošnjacima kao terorističkoj prijetnji u Evropi, prijetnje izbornim haosom ako se ne usvoji aparthejdski izborni zakon po njihovoj mjeri koji bi im garantovao gotovo vječnu vlast i, što je posebno bitno, sve veće okretanje ka Rusima“, kazao je Hadžović.

Mišljenja je da razlog te bahatosti leži upravo u tim „promijenjenim međunarodnim okolnostima“, odnosno dolasku Trumpa na vlast i usponu radikalnih desničara i populista u EU, zbog čega oni računaju da je trenutak sad ili nikad da, zajedničkim snagama, nasrnu na BiH i njenu državnost i izvuku maksimum iz toga.

„Za to imaju i otvorenu podršku iz susjednih zemalja, iz Hrvatske potpuno i otvoreno, a i Srbije dozirano, s obzirom da istočni susjedi BiH koriste kao unosan ulog po pitanju pregovora oko Kosova. Otuda i podrška Milorada Dodika trećem entitetu, jer to vidi kao sredstvo dodatnog uništavanja državnosti i rastakanja Bosne i Hercegovine“, navodi Hadžović.

On naglašava da je prethodni period da je: HDZ, jednako kao i SNSD, otvoreni neprijatelj ove zemlje, te da će najboljem slučaju ukoliko ne uspiiju u rušenju države imati kontrolu nad ključnim institucijama, resursima, te blokirati kako formiranje vlasti tako i rad institucija nakon čega bi se Bosna i Hercegovina mogla proglasiti „failed stateom“.

I zbog toga je, navodi Hadžović, potrebno učiniti sve kako bi se spriječilo da to takvog scenarija da dođe, i to ne samo sprječavanjem Čovića da uđe u Predsjedništvo nego i, možda čak i važnije od toga, sprječavanjem HDZ-a da dobije dvotrećinsku većinu u Domu naroda FBiH.

„Na ovim izborima je potrebnije nego ikad ranije glasati za Srbe i Hrvate na izbornim listama probosanskih stranaka, jer je to u ovom trenutku najbolji način da se HDZ-u i SNSD-u onemogući kontrola nad državom preko domova naroda“, smatra Hadžović.

Također, dodaje da su se danas u BiH i u širem globalnom ideološkom kontekstu formirala dva bloka.

„To je s jedne strane proruski blok koji čine SNSD i HDZ, te s druge strane prozapadni blok. SNSD i HDZ sa svojom politikom i konceptom upravo je otvoreno stao na stranu te nove desničarske internacionale, populista koji internacionalizmu suprotstavljaju nacionalizam, slobodnoj trgovini protekcionizam, integraciji izolacionizam, sekularizmu klerikalizam, itd., dakle stare konzervativne i nacionalističke vrijednosti suprotstavljaju liberalnim vrijednostima za koje se vjerovala da su pobijedile 1989. Stoga je posebno i apsurdno da stranka poput HDZ-a, koja je u svom djelovanju potpuno antizapadna, od podržavanja lenjinističkog modela  „konstitutivnih naroda“, preko rasnih teorija o manje i više vrijednim narodima u BiH do sve otvorenijeg saveza s Rusijom, sebe predstavlja kao nosioca „europskih“ vrijednosti. Jedino možda ako misle na evropske vrijednosti Antónija de Oliveire Salazara ili odnedavno Victora Orbana““, zaključuje Hadžović u tekstu objavljenom na portalu Vijesti.ba