Home Društvo Jedan vrlo neobičan prosvjed branitelja u Hercegovini: Govorilo se o pornićima, klimoglavcima,...

Jedan vrlo neobičan prosvjed branitelja u Hercegovini: Govorilo se o pornićima, klimoglavcima, svemircima, ali i o ozbiljnim stvarima kao što su političke podjele boraca i nemar vladajućih

SHARE

Prekjučer se u minut do dvanaest, na platou Kulturnog centra u Trebinju, okupio mali broj boraca, želeći da ukažu na loš položaj i tretman boračke kategorije u Republici Srpskoj.

Ukupno pedesetak okupljenih, među kojima su bili i borci iz Rogatice i Istočnog Sarajeva/Pala, poručilo je da ovaj skup nije politički obojen, uprkos etiketiranju Boračke organizacije Republike Srpske.

Naime, Gradska boračka organizacija Trebinje, pri BORS-u, dan prije se u toku dana priopćenjem ogradila od ovog skupa, pozvavši građane da ”ne nasjedaju na političke igra pojedinaca”.

Boračka kategorija je očigledno razjedinjena, a prekjučerašnji skup je to još jednom pokazao.

Inicijator skupa, Goran Novčić, pozvao je na ujedinjenje boračke kategorije i naveo da je ovo prvi od skupova koji će u narednom periodu biti organiziran.

Također je rečeno da će tretman prema boračkoj kategoriji biti definiraniji nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja, Lukom Petrovićem, nakon čega će slika biti jasnija, piše portal Moja Hercegovina, čiju reportažu sa ovog skupa prenosimo:

Boračka kategorija je ugrožena, to nije tajna. Boračka kategorija je podijeljena, ni to nije tajna. Običnim borcima, nezaposlenim, nesvrstanim, obespravljenim, podrška ili bar riječ utjehe gotovo uvijek izostane.

U Trebinju je prekjučer održan prvi od skupova boraca, a pred svega pedesetak prisutnih, obratili su se borci, ratni – vojni invalidi i ”građani drugog reda”, kako je rečeno u više navrata. BORS se prethodni dan ogradio od ovog skupa, apelirajući u priopćenje na borce i građane da ”ne nasjedaju na političke igre pojedinaca, te da se ograđuju od najavljenog skupa, koji je najavljen za 1. rujna, a koji organizira neformalna grupa, čiji pojedinci ovih dana, kroz Hercegovinu pozivaju borce na skup.”

Na početku skupa, obratio se inicijator ovog okupljanja, Goran Novčić, koji je rekao da skup nije politički obojen, te da borci ne pripadaju ni poziciji ni opoziciji. Dodao je i to da oni nisu izdajnici ni dezerteri i da nemaju čega da se stide. On je naveo i to da će, ukoliko se što prije ne popravi položaj boraca preći na plan koji pripadnike vlasti najviše plaši, a to je objavljivanje dokumenata koji jasno ukazuju na kriminalnu ratnu prošlost brojnih političara iz aktuelne vlasti, te da će jasno uprijeti prstom u svakog političara, bez obzira da li je pozicijski ili opozicijski, a koji nije sudjelovao u ratu ili se bavio kriminalom u tijeku ratnih djelovanja.

Okupljenima su se redom obratili Luka Vujić, pripadnik bobanske čete, ratni vojni invalid, Pero Vukalović, borac za boračka prava, Aco Prelić, jedan od osnivača udruženja ”Ostanak”, Novica Kapuran, potpredsjednik udruženja ”Beli vukovi” i Milan Misita, ratni vojni invalid.

Svi sudionici koji su uzeli riječ naveli su loše stanje i katastrofalan odnos vlasti prema boračkoj kategoriji, istakavši da je ”bolje mrtav heroj nego živ paćenik”. Najveći utisak ostavio je Pero Vukalović, borac koji u Trebinju  nikad nije dočekao posao, pa je bio prinuđen da posao pronađe u Herceg Novom, što mu je i pošlo za rukom. Prisutnima se obratio kratko ali žestoko. On je naveo da boračku kategoriju ne treba biti sramota, za razliku od onih koji su sada na funkcijama, a koji su mahom dezertirali.

”Mi nismo dezerteri! Ja da sam dezerter, sada bih sigurno imao posao u HET-u ili Elektroprivredi, tamo ima mjesta za dezertere!” – rekao je Vukalović.

Novica Kapuran, potpredsjednik udruženja ”Beli vukovi”, ogorčen na položaj borca, u šaljivom tonu je rekao:

”Kažu da su najbolji ljudi oni koji vole da gledaju porniće – oni znaju da se raduju tuđoj sreći. Tako i aktuelna vlast traži od nas baš to, da se radujemo njihovoj sreći.” – istakao je Šapuran.

Posljedni u nizu govornika, ali jedan od najupečatljivijih, bio je Milan Misita, ratni invalid, koji živi sa majkom od ukupnih primanja koja iznose 125 konvertibilnih maraka, koliko iznosi njegova invalidnina, a od čega ne može izmiriti troškove liječenja, života i komunalija. On je takođe pozvao na ujedinjenost boračke kategorije, istakavši da u rješavanju boračkih pitanja ne smije biti mjesta za politiku, te da je svejedno tko će biti na vlasti, neka budu najgori, ali da obrate pažnju na ovu, itekako ranjivu kategoriju. Naveo je da su borci omogućili fotelje visokim i nešto nižim funkcionerima, te da su borci stvorili Srpsku, a ne foteljaši.

Za kraj ovog skupa, prvog u nizu, kako je najavljeno od strane organizatora, Goran Novčić, inicijator skupa, pozdravio je prisutne i izrazio želju da će na budućim skupovima boraca odziv biti veći i da će se svi uvjeriti da je politika isključena i da će tako i ostati.

On je kratko za internet magazin ”Moja Hercegovina” prokomentirao priopćenje BORS-a u kojem se oni ograđuju od protesta, istakavši da će jasniji stav po pitanju položaja boraca i daljih koraka, zauzeti nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja, Lukom Petrović, kada će odnos prema borcima biti kristalniji, te da će se lokalna zajednica morati odredititi jasnim stavom.

”Kažem vam, što se tiče BORS-a, da sutra neki svemirci dođu na vlast, članovi BORS-a bi bili svemirci. Jednostavno, to su klimoglavi svake vlasti, što bi se reklo. Ne želim da kažem nešto ružno, ali je žalosno da ne saosjećaju sa ratnim drugovima, ipak smo mi četiri godine proveli zajedno u rovovima, a vrlo dobro znamo kakve su to četiri godine bile.” – rekao je Novčić u kratkoj izjavi.

Podrška za borce je prekjučer izostala i od strane onih koji bi svojim prisustvom ukazali na loš odnos prema borcima. Organizatori skupa izražavaju nadu da će na svakom sljedećem skupu biti više okupljenih te da će se javnost uvjeriti da ovi, za sada, tihi protesti, nisu politički obojeni, zaključuje se u tekstu portala Moja Hercegovina.