Home Politika Brkić predvodi operaciju – ‘Kolindu za predsjednicu HDZ-a’!

Brkić predvodi operaciju – ‘Kolindu za predsjednicu HDZ-a’!

SHARE

Ovakav scenarij, po kojem bi aktualna predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, trebala preuzeti HDZ, zagovara sve veći broj članova stranke, a osoba koja bi bila zadužena za realizaciju toga projekta je ista ona osoba koja je svojim angažmanom osigurala Kolindinu pobjedu nad Ivom Josipovićem na prošlim predsjedničkim izborima. Riječ je, dakaka, o bivšem Karamarkovom najbližem suradniku, i aktualnom zamjeniku predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića – Milijanu Brkiću. Izvori tvrde da Kolinda nikada nije zaboravila Milijanu Brkiću, njegov angažman u drugom krugu predsjedničkih izbora kada je predvodio i ‘povukao’ opću mobilizaciju birača

Ponovno je u HDZ-u, ususret vrućoj političkoj jeseni, počeo jačati pokret otpora protiv aktualnog predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića, pogotovo u svjetlu činjenice da Vlada svoje vrijeme uglavnom trati u žustrim odbacivanjima svake odgovornosti, a zatim i u otklanjanju bilo kakvih nerealnih očekivanja javnosti u vezi s tim da bi ona, možda, mogla nešto i riješiti. Bilo da se radilo o stanju s Hitnom pomoći, o neprilikama s Uljanikom, o pogreškama s lex Agrokorom, sigurnosnim problemima na prometnicama ili bilo čemu drugome što se nametnulo kao konkretan izazov.
Ulje na vatru silnih problema s kojima se Plenkovićeva vlada suočava, ali ih ne rješava, i nedavna je objava na N1 televiziji novih transkripata iz afere Hot mail, koji su nesumnjivo, ponovno uzburkali i tako nemirnu atmosferu u Banskim dvorima. Naime, svjedočenje u DORH-u bivše potpredsjednice Vlade, Martine Dalić, o Agrokoru, otvorilo je i pitanje odgovornosti samoga premijera u toj aferi, jer je, prema Dalićkinom svjedočenju, Plenković, bio ne samo do u detalje, upoznat sa svime, pa i s angažiranjem famoznih Borgovaca, nego je on bio capo di tutti u cijelom tom procesu…
A koliko je situacija u Banskim dvorima ozbiljna, potvrđuje i činjenica da ministar financija, Zdravko Marić, razmišlja o odlasku iz Vlade. On se, prema pisanju Jutarnjeg lista, povjerio svojim suradnicima da mu je svega preko glave, te da bi ostao na sadašnjoj funkciji možda do kraja godine, dok se sve ne slegne, a onda bi se vratio u privatni biznis. Čini se da mu je dosta i političkih pritisaka, ali i rušenja nekih njegovih prijedloga, doznaje spomenuti list od jednog od njegovih suradnika iz Ministarstva financija.
Tako bi Plenković polako ostajao bez svojih najvjernijih suradnika, najprije bez ministrice gospodarstva, Martine Dalić, a uskoro i bez ministra financija, Zdravka Marića. Još ako se tome pridodaju i price, koje ovih dana cirkuliraju političkim kuloarima, da je bivša potpredsjednica Vlade, Martina Dalić, nezadovoljna Plenkovićevim odnosnom prema njoj, te da mu osvetoljubiva kakva je, priprema osvetu zbog koje mu neće biti ugodno, onda premijer ima puno razloga za zabrinutost.

Plenkovića održavaju samo SDP u rasulu i neučinkovita oporba

Loading…

Plenković mora biti svjestan da su ga i do sada u političkom sedlu održavali samo neučinkovita oporba i SDP u rasulu, te da neće dugo uživati na lovorikama njihove nesposobnosti. Uskoro će građani Hrvatske tražiti od Vlade hitne reakcije u rješavanju gorućih problema u zemlji ili će inzistirati na njenoj smjeni. Istodobno u HDZ-u jača pokret otpora protiv takvoga premijera, ali i pojedinih njegovih ministara, čime su se aktualizirale priče od prije godinu dana, o čemu je pisao i naš tjednik, da bi aktualna Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, trebala odustati od drugog mandata i cijeli svoj politički angažman usmjeriti prema HDZ-u i preuzimanju kormila te stranke.
U tom kontekstu valja podsjetiti da su svojedobno pojedini mediji pisali kako je Kolinda Grabar Kitarović spremna na povlačenje s mjesta hrvatske predsjednice i kandidirati se za predsjednicu HDZ-a na narednim unutarstranačkim izborima, kako bi potom na novim parlamentarnim izborima – pobijedi li HDZ – postala predsjednica Vlade. Iako su tada takve informacije i objave u medijima mnogi smatrali spinom, čini se, da što vrijeme više odmiče, takav scenarij dobiva sve realnije vizure. Da je tome tako potvrđuje i ugledni kolumnist Večernjeg lista, Milan Ivkošić, koji u svojoj najnovijoj kolumni upravo piše o tome:
“Sve češće se i sve više piše o idućim predsjedničkim izborima, koji će biti potkraj 2019. godine, a nagađa se i o mogućim kandidatima, među kojima su zasad Zoran Milanović, Milan Bandić, Mislav Kolakušić, Željka Markić…”, piše Ivkošić. No, dodaje, kako nije pitanje, može li itko pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović, nego može li joj se itko barem donekle približiti i bi li uopće bilo drugog kruga izbora. Ivkošić, naglašava, da se još ne zna ni hoće li se sadašnja predsjednica kandidirati, ali da bi u nacionalnom interesu bilo bolje da se ne kandidira, već da se vrati u HDZ i s njim osvoji izvršnu vlast.
“Po onome što je dosad radila i govorila kao predsjednica države, po inicijativama i potpori birača njezinoj politici, Kolinda Grabar-Kitarović jedina je među političarima koja bi Hrvatskoj mogla početi vraćati ono čega su se odricale vlade poslije Tuđmana – financijsku, gospodarsku i političku suverenost. Kolinda može birati između tog mukotrpnog posla koji bi nužno izazvao sukobe sa stranim profiterima u Hrvatskoj i s Bruxellesom, i još pet komotnih godina šarmirajućeg, ali nedjelotvornog mandata. U tom poslu zacijelo bi imala potporu goleme većine hrvatskog naroda, a ‘savjetnike’ bi mogla imati i u svijetu, pogotovo velike ‘nacionaliste’, Trumpa i Putina, s kojima je u odličnim odnosima. Dakle, ili bismo pet godina imali istu Kolindu ili bitno drukčiju Hrvatsku”, zaključuje u svojoj kolumni, Milan Ivkošić.

I poslije Brkića – Brkići

A najnovija istraživanja raspoloženja građana potvrđuju da je Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović i dalje najpopularnija političarka u zemlji, iako joj je, nakon Svjetskog nogometnog prvenstva, počeo malo padati rejting; no, ona je i dalje ljudima najdraža. Prema ovomjesečnom Crobarometru, predsjedničin rad odobrava 55 posto birača, dok ih njih 38 ne odobrava. Kao i inače, predsjednicu najviše podržavaju birači HDZ-a, njih 88 posto, zatim 60 posto birača Mosta, pa 58 posto birača Živog zida. Predsjednica solidnu podršku uživa i među biračima SDP-a – 29 posto.
Dakle, nema sumnje da bi Kolinda Grabar Kitarović u utrci za predsjednicu HDZ-a, pomela i Plenkovića, ali i neke druge eventualne kandidate, pa ojačana tom činjenicom, tvrde insajderi, i kod nje jača svijest da bi bilo nužno zasukati rukave i u interesu boljitka Hrvatske prihvatiti se tog mukotrpnog posla koji bi, kako je napisao Ivkošić – “nužno izazvao sukobe sa stranim profiterima u Hrvatskoj i s Bruxellesom.”
Činjenica je da Kolinda, prema tvrdnjama pouzdanih izvora, nije zadovoljna dekorativnom moći koju joj nudi predsjednička pozicija. Ona želi stvarno vladati zemljom. Uostalom, već je za prošle krize, formirala svoju vladu, podijelila ministarstva, razgovarala s ministrima i zamolila ih da sve ostane u tišini, pisali su tada mediji. Ovakav scenarij, po kojem bi aktualna Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, trebala preuzeti HDZ, zagovara sve veći broj članova stranke, a osoba koja bi bila zadužena za realizaciju toga projekta je ista ona osoba koja je svojim angažmanom osigurala Kolindinu pobjedu nad Ivom Josipovićem na prošlim predsjedničkim izborima. Riječ je, dakakao, o bivšem Karamarkovom najbližem suradniku i aktualnom zamjeniku predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića – Milijanu Brkiću.
Izvori tvrde da Kolinda nikada nije zaboravila Milijanu Brkiću njegov angažman u drugom krugu predsjedničkih izbora, kada je predvodio i „povukao” opću mobilizaciju birača. Podsjetimo, Brkić je tada u dva tjedna do pripetavanja, mobilizirao HDZ-ovce i koalicijske partnere i da nije bilo njegova, slikovito rečeno – vojno-policijskog prestrojavanja – Kolinda, vjerojatno, ne bi danas stolovala na Pantovčaku.
Tako je Milijan Brkić osigurao pobjedu Kolindi, zbivši redove glasača u dva tjedna, motivirajući ih, dok je SDP s Mirandom Mrsićem „spavao” uljuljan u rezultatima prvoga kruga izbora koji je donio predsjedniku u odlasku, „finale” s Grabar Kitarović. Velike zasluge za Kolindin trijumf imao je i brat Milijana Brkića – Jozo.

Kolindina mukotrpna tranzicija

I on je aktivno sudjelovao u kampanji Kolinde Grabar Kitarović, a s njom je, inače, u dobrim odnosima još od 2006. godine. Mediji su još prije nešto više od dvije godine pisali kako je brat tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, Mlijana Brkića, postao glavni pouzdanik Kolinde Grabar Kitarović i vodećih ljudi HDZ-a, s kojima se družio na povjerljivim privatnim sastancima.Tako su kamere 2015. godine, na otvaranju Europskog prvenstva u košarci u zagrebačkoj Areni, za vrijeme utakmice Hrvatska-Slovenija, zabilježile više nego zanimljiv detalj. Odmah do predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezina supruga, Jakova Kitarovića, sjedio je – Jozo Brkić. Iako je predsjednica u direktnom TV prijenosu bila u fokusu kamera, rijetko tko je, čak i među članstvom HDZ-a, obratio pažnju na čovjeka koji je sjedio do predsjedničina supruga.
Bilo kako bilo na pragu smo vruće političke jeseni, ali ne u floskulativnom, nego u doslovnom smislu, pa će tjedni i mjeseci koji slijede dati odgovor na pitanje – hoće li Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, odustati od Pantovčaka i zajedno s Milijanom Brkićem i njegovim bratom Jozom, ali i cijelom vojskom nezadovoljnih HDZ-ovaca aktualnim predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem, započeti s operacijom – “Predsjednicu Kolindu za predsjednicu HDZ-a”!?
Iz sadašnje perspektive izgleda da je takav scenarij gotovo izvjestan, ali će Kolindina tranzicija od Pantovčaka do HDZ-a i poslije do Markova trga, odnosno Banskih dvora – biti mukotrpna.

7dnevno.hr