Home Crna kronika Poznati zagrebački poduzetnik obolio od Groznice Zapadnog Nila: Vratio sam se s...

Poznati zagrebački poduzetnik obolio od Groznice Zapadnog Nila: Vratio sam se s mora u Zagreb, a onda je krenula agonija

SHARE

Tijekom ovog ljeta u Hrvatskoj je laboratorijski potvrđeno 26 oboljelih od Groznice Zapadnog Nila, virusa prvi put zabilježenog u nas 2012. godine. Stariji muškarac iz Belog Manastira, inače kronični bolesnik, nakon zaraze nedavno je umro jer se bolest zakomplicirala.

Virus se prenosi gotovo isključivo preko ugriza komaraca, a tek rijetko preko transfuzije, transplantacije ili s majke na dijete tijekom trudnoće. Važno je znati da infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi u oko 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma dok se kod oko 1 posto oboljelih može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa.

Ovaj teži oblik osjetio je ovog ljeta na svojoj koži i zagrebački poduzetnik Davor Huić, koji je za 100posto ispričao detalje bolesti.

“Prije tri tjedna sam se počeo osjećati loše, mislio sam da se radi o gripi, simptomi su bili uobičajeni – temperatura i umor. Trajalo je nekoliko dana pa se smirilo. Nisam tome pridavao posebnu pažnju pa sam otišao na more. Prvih dana bilo mi je relativno dobro, a onda mi se opet počelo pogoršavati. Vratio sam se u Zagreb, a onda je krenula agonija”, govori Davor Huić.

Temperatura mu je rasla iznad 39 stupnjeva Celzijusevih, osjećao se malaksalo i kočio mu se vrat.

“Izgubio sam apetit, osjećao sam se strašno. U jednom trenutku stanje je eskaliralo i supruga je pozvala hitnu. Tehničarka ili liječnica, toliko sam bio loše da se niti ne sjećam, još je u kolima hitne posumnjala na meningitis. Odvezli su me u Zaraznu”, govori Huić.

Nakon punkcije mu je potvrđen meningitis

U bolnici je dobio infuziju i intravenozno simptomatske lijekove kojim su mu spuštali temperaturu i smanjili bol, a odmah su ga i punktirali.

Nalaz je bio pozitivan. Imao je upalu moždanih ovojnica. U bolnici je proveo deset dana i stanje mu se lagano popravljalo tako da je pušten na kućnu njegu.

Opasnih posljedica Huić danas, srećom, nema, ali, kaže, i dalje osjeća umor i iscrpljenost tijela.

Komarac vrste Culex je prijenosnik

“Temeljem raspoloživih podataka, sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti”, objavio je HZJZ na svojim stranicama.

Komarci su sastavni dio života, teško ih se može izbjeći
Huić nam kaže da ga komarci inače normalno grizu kao i druge koji žive u prirodi. Niti sada nakon svega posebno ne strahuje od njih.

“To je sastavni dio života. Ne znam što čovjek uopće može napraviti da to spriječi. Kad krenu zujati uđem u kuću, ali to sam i prije radio”, zaključuje poduzetnik, piše 100posto.