Home Politika Vlada ulaže skoro 4 milijuna KM u Široki Brijeg, Mostar, Grude, Čitluk,...

Vlada ulaže skoro 4 milijuna KM u Široki Brijeg, Mostar, Grude, Čitluk, Čapljinu…

SHARE

Federalni premijer Fadil Novalić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić u srijedu su u sjedištu Vlade Federacije BiH nazočili potpisivanju ugovora između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i 20 jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona, dodijeljeno 3.747.462 KM.

Ovim činom okončan je jedan od najvažnijih projekata Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, izgradnja poduzetničke infrastrukture. To je važan element razvoja lokalnih zajednica i Vlade, koja je donijela odluku da u tu svrhu izdvoji gotovo četiri milijuna KM, izjavio je ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.

Očekuje da će se pozitivni efekti na području 20 općina ogledati u zapošljavanju 900 osoba i da će bolju infrastrukturu dobiti poduzetničke zone u Tešnju, Širokom Brijegu, Novom Travniku, Stocu, Donjem Vakufu, Doboj-Jugu, Jablanici, Gradačcu, Čitluku, Kiseljaku, Čapljini, Zavidovićima, Mostaru, Žepču, Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Kalesiji, Usori, Grudama i Čeliću.

Ovo je rezultat zajedničkog ulaganja jer je iz proračuna Federacije izdvojeno 70 posto sredstava, a lokalne zajednice uložile su 30 posto sredstava. Budući da je ukupno 40 općina apliciralo, od kojih je 20 dobilo sredstva, Vlada Federacije BiH trebala bi vjerojatno već u četvrtak donijeti odluku o izdvajanju novih sredstava, potvrdio je Zukić.

Potpisani ugovori će, kako su istaknuli načelnici općina Žepče i Donji Vakuf, Mato Zovko i Huso Sušić, svakako doprinijeti boljem poslovnom ambijentu u poduzetničkim zonama u ovim općinama, gdje se također očekuju nova zapošljavanja. Odobrena sredstva bit će usmjerena na izgradnju nove i unaprjeđenje postojeće infrastrukture (ceste, vodovod, kanalizacija, el. energija, itd.) u okviru poslovnih zona u Federaciji BiH, kao preduvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini.