Home Vijesti Novi detalji oko potresa zbog kojeg je počela nestajati rijeka koja život...

Novi detalji oko potresa zbog kojeg je počela nestajati rijeka koja život znači za Imotski i Hercegovinu: Epicentar je bio na području između Čitluka i Posušja

SHARE

Potres jačine 3,7 po Richteru oko 22,35 sati zatresao je Dalmaciju, a epicentar je bio u BiH, na području između Čitluka i Posušja.

Prema prvim informacijama radilo se o potresu s epicentrom na dubini od 10 km na području Imotske krajine, točnije 3 km sjeverozapadno od Imotskog, međutim ustanovljeno je da je epicentar zapravio bio u Bosni i Hercegovini, točnije na području između Čitluka i Posušja. Isto tako, naknadno su umanjili i njegu jačinu koja je prvo bila 4.3 po Richteru, a zatim je smanjena na 3,7.

– 7. rujna 2018. g. u 22 sati i 35 minuta zabilježili su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske jak potres s epicentrom u BiH, Između Čitluka i Posušja. Za sada je poznato da se potres  u Hrvatskoj osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda potresa iznosila je M=3,7 prema Richteru. Procjenjuje se da se u epicentru potres osjetio intenzitetom V stupnja Mercalli Cancani Siebergove ljestvice. – stoji na stranici Seizmološke službe.

Nakon toga jačeg potresa, zaredalo se i nekoliko slabijih podrhtavanja tla, javili su nam uznemireni čitatelji s imotskog područja koji su, čini se, najviše osjetili trešnju.

Ranije, u 20,46 sati zabilježen je još jedan potres magnitude 2,3 po Richteru s epicentrom u Imotskom polju.

Pala razina rijeke Vrljike

Kako doznajemo, potres je izazvao i smanjenje razine vode rijeke Vrljike u Imotskom za jedan metar, a na izvorištu Opačac, između 30 i 40 cm, piše Dalmacijanews.

To je izazvalo paniku u Imotskoj krajini jer se s glavnih izvorišta Vrljike pitkom vodom opskrbljuje 98 % pučanstva Imotske krajine.

Nakon što je počeo padati nivo Vrljike, ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta komentirajući sa zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači. Isti slučaj zabilježen je 24. svibnja 2004. godine kada se nakon potresa rijeka za nekoliko sati povukla u utrobu zemlje. Na sreću, ubrzo se vratila. No ovoga puta prošlo je više od deset sati, a nivo vode i dalje opada.

Podsjetimo, Vrljika je krška rijeka, ponornica koja izvire u Prološcu i Glavini Donjoj, iz više izvora od kojih su najveći Opačac i Utopišće. Ukupna dužina njenog toka je 70 kilometara i na tom putu čak pet puta mijenja ime. Tako je Vrljika pa Matica, nakon toga uvire u ponor Šajnovac u hercegovačkom dijelu polja, ponovno izvire u Peć Mlinima te postaje Tihaljina, Mlade i Trebižat.