Home Vijesti Panika u Imotskom i Hercegovini: Nakon potresa počela nestajati rijeka Vrljika, hoće...

Panika u Imotskom i Hercegovini: Nakon potresa počela nestajati rijeka Vrljika, hoće li presušiti i Trebižat?

SHARE

Nakon sinoćnjeg vrlo jakog potresa koji je zatresao cijelu Imotsku krajinu, u rano jutro u subotu nova panika. Od ranih jutarnjih sati počeo je padati nivo rijeke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom opskrbljuje 98 % pučanstva Imotske krajine, piše Radio Imotski.

Od 6:20 nivo vode kod prve ustave bio je oko 68 centimetara manji od nivoa prije potresa, a već oko 9 sati bio je cijeli metar niži. Ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta komentirajući sa zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači. Isti slučaj zabilježen je 24. svibnja 2004. godine kada se nakon potresa rijeka za nekoliko sati povukla u utrobu zemlje. Na sreću, ubrzo se vratila. No ovoga puta prošlo je više od deset sati, a nivo vode i dalje opada.

Na glavnom vodocrpilištu Opačac pumpe ispumpavaju vodu, iako je i tu nivo vode pao tako da je regulirana opskrba vode pučanstva Imotske krajine. Presušili su i poznati vodopadi kod Starog vodovoda, a nivo Vrljike bitno je smanjen u njenom središnjem toku kod Kamenmosta i dalje prema Zmijavcima, piše Index.hr

Podsjetimo, Vrljika je krška rijeka, ponornica koja izvire u Prološcu i Glavini Donjoj, iz više izvora od kojih su najveći Opačac i Utopišće. Ukupna dužina njenog toka je 70 kilometara i na tom putu čak pet puta mijenja ime. Tako je Vrljika pa Matica, nakon toga uvire u ponor Šajnovac u hercegovačkom dijelu polja, ponovno izvire u Peć Mlinima te postaje Tihaljina, Mlade i Trebižat.