Home Društvo SINOĆNJI POTRES UZNEMIRIO MNOGE, NO HERCEGOVINA JE PROŽIVJELA I GORE Stariji se...

SINOĆNJI POTRES UZNEMIRIO MNOGE, NO HERCEGOVINA JE PROŽIVJELA I GORE Stariji se sjećaju kada ih je za kratko vrijeme prodrmalo čak 58 potresa, u Drinovcima su 1923. u potresu poginule sestre

SHARE
Sinoćnji potres kod Imotskog mnogima je zaledio krv u žilama i onemogućio im miran san jer nakon 4,3 stupnja po Richteru ostaje bojazan da bi se potres mogao ponoviti.

Čak je nakon potresa na glavnim izvorištima počela opadati razina rijeke Vrljike koja 98 posto stanovništva Imotske krajine opskrbljuje vodom.

A ono što mnogi ne znaju je da je ovo područje zabilježilo mnoge puno jače potrese od sinoćnjeg s ljudskim i materijalnim štetama. Tako su 1923. pod ruševinama stradale sestre Opačak kada je potres jačine 6,2 po Richteru pogodio Imotski i to ujutro u 6.44 sati kada su mnogi bili u svojim domovima. Te godine je nastradala tvornica duhana u Mostaru, piše portal Grude.com.

Također, ovaj portal donosi i fotografije poznatog grudskog novinara Dominika Andrijanića koji je svojim fotoaparatom “uhvatio” štetu nakon potresa iz 1962. godine koji je također bio snage 6,2 po Richteru, a epicentar je bio na Biokovu.

Bilo je to u zimskom razdoblju od 7. do 22. siječnja kada je područje Hercegovine i Dalmatinske Zagore pogodilo čak 58 potresa. Nesretnoj Anici Opačak kojoj su stradale kćeri pod ruševinama 1923. godine 39 godina kasnije srušila se kuća.

Putni pravci Drinovačkog Brda, tada potresom razorenog, bili su presiječeni. Razrušene su stotine kuća.

Nadamo se da se takva katastrofa više nikad neće ponoviti.

Grude.com
Foto:Dominik Andrijanić (ustupljeno portalu Grude.com)