Home Politika (VIDEO) Kupovina biračkih odbora, unosan biznis: “Tebi ne treba u Hercegovini, daj...

(VIDEO) Kupovina biračkih odbora, unosan biznis: “Tebi ne treba u Hercegovini, daj nama”

SHARE

Iz nevladinog sektora su ranije upozoravali da se za izbore u BiH, a što pokazuju i ovogodišnji podaci, redovno prijavi više manjih političkih stranki i nezavisnih kandidata i to s isključivim ciljem da profitiraju od prodaje mjesta u biračkim odborima većim političkim partijama.

Kako su ranije pisali mediji, nezavisni kandidati i manje stranke, sudjeluju u podjeli mjesta u biračkim odborima kao i velike stranke, što im omogućava da svoje pozicije u odborima prodaju većim strankama za velike novce.

Kako je svojedobno pisao bh. list Press.rs, prema neslužbenim informacijama, pozicije su se prodavale za 100 KM po mjestu, a primjerice nezavisni kandidati dobiju oko 200 mjesta u biračkim odborima, tako da mogu zaraditi oko 20.000 maraka.

Ako uzmemo u obzir da se za sudjelovanje na izborima kandidatura plaća 10.000 maraka, to praktično znači da se prodajom mjesta ima prilika na izborima udvostručiti uloženo.

Tako je nedavno Amer Bekan, predsjednik Prve stranke, izjavio kako su ga zvale velike stranke i tražile mjesta. “Kažu, tebi ne treba u Hercegovini, daj nama, tebi ne treba u RS-u, daj nama,  to je stvarno van svake pameti, počet ću da snimam te razgovore”, izjavio je među ostalim, Bekan.