Home Društvo Vodostaj rijeke u Imotskom sada raste. Evo zašto je Vrljika bila skoro...

Vodostaj rijeke u Imotskom sada raste. Evo zašto je Vrljika bila skoro nestala nakon potresa!

SHARE

Vodostaj na rijeci Vrljici koji je nakon sinoćnjeg potresa na imotskom području na nekim mjestima opao i jedan metar u poslijepodnevnim satima počeo se popravljati i trenutačno nije ugrožena vodoopskrba Imotskog iz glavnog izvorišta Opačac, doznaje se od gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića.

Vodostaj porastao desetak centimetara

Stanje vodostaja u rijeci Vrljici se popravlja i prema dostupnim saznanjima nema ugroze biljnog svijeta u njoj niti uginuća endemske pastrve koja nastanjuje tu rijeku, izvijestio je gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić.

“Stručnjaci su danas obišli područje rijeke, čiji je vodostaj nakon potresa opao i do jedan metra. Rekli su kako nisu primijetili nikakav pomor i uginuće endemske pastrve, te da nema ugroze biljnog svijet u Vrljici”,  izjavio je Budalić za Hinu.

Područje rijeke Vrljike, na kojoj je opao vodostaj, obišli su Irina Putica iz Hrvatskih voda te Ivan Gabelica ravnatelj Javne ustanove “More i krš” koja upravlja zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Imotski gradonačelnik je objasnio da endemska pastrva koja živi u rijeci Vrljici, može preživjeti dva dana bez dotoka nove količine vode.

Tijekom dana u glavnom izvorištu Opačac vodostaj je porastao za desetak centimetara, a u subotu navečer je počeo rasti vodostaj i na drugom izvorištu Utopišće što znači da je dotok vode krenuo prije isteka roka od dva dana koliko endemske pastrve mogu preživjeti bez dotoka nove vode,” kazao je.

Dodao je kako će večeras cijelu noć na području gdje je opao vodostaj rijeke Vrljike dežurati vodočuvari i ribočuvari.

Ovo nije prvi put

Podsjetio je kako su i ranijih godina, nakon potresa, zabilježene slične pojave. “U takvim slučajevima smanji se kapacitet izbacivanja vode iz njihovih (riječnih) vrela”, rekao je Budalić.

2004. Vrljika je nestala na nekoliko sati

U svibnju 2004. Vrljika se nakon potresa na nekoliko sati povukla u utrobu zemlje, ali se ubrzo i vratila.

Naglo opadanje vodostaj na rijeci Vrljici dogodilo se nakon što je u petak oko 22.35 imotsko područje pogodio potres s epicentrom u BiH, između Čitluka i Posušja.

U Hrvatskoj se osjetio u širem području od Sinja do Makarske.

Magnituda mu je iznosila je 3,7 stupnja prema Richteru.