Home Život EVO ZAŠTO SE MNOGI RODITELJI U HERCEGOVINI HVATAJU ZA GLAVE Za maturanta...

EVO ZAŠTO SE MNOGI RODITELJI U HERCEGOVINI HVATAJU ZA GLAVE Za maturanta iz kućnog proračuna treba izdvojiti više od 5000 maraka

SHARE

Učenik završnog razreda četverogodišnje srednje škole, ako želi upisati fakultet, u samo godinu dana potroši više od pet tisuća konvertibilnih maraka kućnog proračuna.

Riječ je o troškovima za ekskurziju, maturu, opremu za školu, polaganje vozačkog ispita te upis prvog semestra na nekom od fakulteta gdje je upisnina jeftinija, piše Večernji list BiH.

Ako je, pak, riječ o fakultetu gdje je godišnja upisnina 2, 3 ili čak 5 tisuća maraka, tada se taj iznos znatno povećava. – Samo početak ove školske godine koštao nas je više od 1500 konvertibilnih maraka. Za ekskurziju smo izdvojili 1200 KM (plaćanje puta plus džeparac), a za knjige, odjeću i obuću za novu školsku godinu oko 500 konvertibilnih maraka – govori nam Ana, majka djevojke koja je završni razred gimnazije iz Zapadnohercegovačke županije.

Dodaje kako se za troškove koji dolaze u ovoj godini priprema već neko vrijeme budući da drugačije kućni proračun to ne bi izdržao. Sredinom iduće godine slijedi maturalna zabava za koju je također potrebno izdvojiti oko 1000 konvertibilnih maraka (večera, haljina, cipele, šminka, frizura, torbica…).

– Prije toga planiramo joj uplatiti polaganje vozačkog ispita, koji je također oko 1500 KM, a onda slijedi upis na fakultet, za što nam ponovno treba više od jedne moje plaće – objašnjava ova majka.

Naime, sve ovisi koji fakultet će upisati, budući da je cijena jednog semestra od 650 pa do 2500 KM. Nada se kako će barem smještaj riješiti upisom u Studentski dom u Mostaru, što bi značilo 156 KM mjesečno za smještaj i hranu.

Jedna obitelj iz Mostara (podaci poznati redakciji), kojoj od ove godine svih troje djece ide na fakultet, samo za upisnine treba izdvojiti 8500 konvertibilnih maraka. Jedno dijete upisalo je stomatologiju gdje je cijena godine studiranja 5000 KM, drugo želi biti inženjer elektrotehnike, za što je godišnje upisnina 2000 KM, dok treće studira engleski jezik, a na tom fakultetu upisnina je 1500 maraka godišnje. Roditelji ističu kako se radi o jako velikim izdavanjima jer, uz upisnine na fakultete, tu je mnoštvo drugih troškova.

– Ne kaže se bez razloga – malo dijete, mali trošak, veliko dijete, velika obveza – sa smijehom nam govore roditelji ove djece. Ipak, smatraju kako bi nadležne institucije trebale naći načina da nekako financijski sve to bezbolnije prođe.

Ana ističe kako bi možda rješenje bilo ekskurziju prebaciti u prvi ili treći razred srednje škole jer bi se tako troškovi završne godine srednjoškolca koliko-toliko ublažili, piše vecernji.ba