Home Politika Doc. dr. sc. Boris Havel o izborima u Švedskoj, uspjehu Švedskih demokrata...

Doc. dr. sc. Boris Havel o izborima u Švedskoj, uspjehu Švedskih demokrata i migracijama…

SHARE

Doc. dr. sc. Boris Havel u Dnevniku Nove TV komentirao je nedjeljne izbore u Švedskoj. .

“Ja bih bio oprezan sa izrazima poput obrat i krajnja desnica. U Švedskoj živi oko 10 milijuna ljudi, a od toga je 7 i pol milijuna glasača. Također, 18% švedskog stanovništva rođeno je u inozemstvu. U kontekstu organizacije švedskog društva, zamijećeno je u zadnjih 25-30 godina da imigracija i integracija u Švedskoj ne funkcioniraju.

Sve do pojave Švedskih demokrata, to je bila tabu tema kojom se nisu bavili mediji, barem ne srednjostrujaški mediji niti o tome govorila među političkim platformama koje pripadaju establishmentu.

Primjerice, 2015. godine u Švedsku je 163 000 ljudi, mahom s Bliskog Istoka i Afrike, a od toga je preko 33 000 bilo onih koji su se prijavili kao malodobna djeca koja su došla sama. Kada su napravljena medicinska istraživanja, ispostavilo se da je njih preko 83% starije od 18 godina.

Švedski demokrati su pitanja glede migranata plasirali bez rasizma i fašizma, a predsjednik stranke se odrekao svake poveznice s takvim pokretima te su Švedski demokrati 2010. godine ušli po prvi puta u parlament. Dapače, radi se o jednoj od stranaka koje su istaknuto pro-izraelske i koja se zalaže za zaštitu Židova u švedskoj koji su velikim dijelom ugroženi migracijama.

Ono što se može izvući kao poučak je da je pitanje migracija važno. O njemu treba govoriti, treba ga se staviti na stol unutar mainstream, da tako kažem, službenih i establishment i stranaka i medija. Tako se neće davati prostor strankama koje su marginalne, koje su ekstremne, Švedska ima i pozitivnih i negativnih primjera od kojih možemo naučiti jako puno”, zaključio je dr. sc. Boris Havel.