Home Kultura “BILO JE NAPETO I MALO STRAŠNO” Evo što su mladi iz Ljubuškog...

“BILO JE NAPETO I MALO STRAŠNO” Evo što su mladi iz Ljubuškog rekli o snimanju filma

SHARE

Viva film festival i ove se godine održava u 12 gradova u BiH, a jedan od njih je i Ljubuški.

Na festival je ove godine prijavljen rekordan broj filmova, a od njih 1.550 iz 110 zemalja svijeta, u službenu selekciju je ušlo 119 filmova; po 33 filma iz kategorija ekologija, religija i turizam, te 20 filmova mladih, koje su tijekom prethodne godine napravili mladi “filmaši” iz Bosne i Hercegovine, na radionicama Viva škole filma “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma”.

Jedan od tih filmova je djelo mladih učenika iz Ljubuškog, koji se ove godine na festivalu predstavljaju s filmom “Auf wiedersehen” koji se bavi temom iseljavanja iz naše zemlje.

Danas se, drugog dana festivala, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, između ostalog, mogao pogledati i film mladih ljubuških filmaša, te je to bio povod za razgovor s filmskom ekipom, piše Radio Ljubuški

Fran Zelić, koji već treću godinu sudjeluje u ovom festivalu rekao je kako je ovo za njega bilo jedno bogato iskustvo. “Naučio sam bolje surađivati s ljudima, upoznao ljude iz svih krajeva BiH. Ovo je jedan od rijetkih načina na koji se možemo upoznati s drugim kulturama, a učimo se o filmskoj kulturi koja postaje sve aktualnija”, rekao je Zelić, koji bi svim srednjoškolcima preporučio da se sljedeće godine prijave na sudjelovanje u “Viva festivalu”.

Karlo Madžar koji je u ovogodišnjem filmu ljubuških učenika dobio glavnu ulogu rekao je kako mu je ovo iskustvo proširilo vidike i da su mnogo toga naučili.

“Voditelji naše grupe bili su odlični, pokazali su nam kako se pravi film, ne samo što se tiče glume, već i što se tiče kamere i seta, primijetili smo da je jako teško biti glumac. Kada na televiziji gledamo film, mi ne primjetimo koliko je zapravo puno rada potrebno da se napravi jedan film”, rekao je Madžar.

Redateljica filma Simona Barišić pak je tijekom ovog projekta otkrila kako je redateljski posao zapravo težak. “Vrlo je teško biti redatelj, trebate uspostaviti kontakt s ljudima, naređivati im, vikati, a ujedno i biti dobar s njima, pristojan. Bilo je napeto i malo strašno”, između ostalog, rekla je Barišić.

Maju Vukojević novinari su pitali što je zadaća voditeljice seta u filmskoj ekipi.

U audiozapisu poslušajte što je odgovorila, kao i cjelovite izjave svih ostalih članova filmske skupine.