Home Društvo LUDILO BORBE BIKOVA Žestoki Hrvat iz Posušja prošle je godine odbio 10.000...

LUDILO BORBE BIKOVA Žestoki Hrvat iz Posušja prošle je godine odbio 10.000 eura da odustane od natjecanja u RS-u, i ove godine ide po trofej

SHARE

Od vremena kada je Jablan nabo carskog Rudonju borbe bikova postale su popularne u svim brdsko-planinskim krajevima Bosne i Hercegovine. Od Ilijinog Brda u Hercegovini, preko Čevljanovića u srednjoj Bosni do Stričića na Manjači, borbe bikova okupljaju stotine tisuća ljudi.

U posljednje vrijeme korida je postala „prestiž“. Iz inozemstva dolaze gastarbajteri, iznajmljuju bikove od čuvenih uzgajivača i kite se slavom pobjednika. Organiziraju se (nelegalne) kladionice, cijela „liga“ prati se i na društvenim mrežama na stranicama posvećenim bikovima i njihovim uzgajivačima.

Dragan Kaurin iz Mrkonjić Grada, tajnik koridaškog saveza Republike Srpske i sam se bavi bikovima. „On je trener“, rekli su ljudi koji su novinarima dali kontakt, i dodali: „čovjek koji to voli i radi iz ljubavi“. Kaurin popularnost korida objašnjava emotivno: nema veće sreće nego kada tvoj bik pobijedi na „Kočićevom zboru“.

„Nema para da se plati na Manjači zapjevati! To je adrenalin i sreća kao kad dobiješ dijete ili unuče. To kad pobjednički bik riče pred 100.000 ljudi, tad se zaboravi sav trud i muka. O tebi se pjevaju pjesme i pričaju priče,“ rekao je Kaurin za Mondo.ba

Inače, jučer je prošao prvi dan koride na Manjači.

Mada se ždrijebanje parova za prvu rundu borbe bikova, takozvano “razbadanje” isčekivalo sa većom nervozom, nego izvlačenje parova za Ligu prvaka, sve je prošlo bez prigovora i problema.

Ono što je, međutim, stvorilo problem organizatorima, je slaba kiša, koja je povremeno padala na borilištu, te činjenica da se borba bikova vodila bez razglasa i vickastih primjedbi komentatora koride Miroslava Čigoja zvanog Šefić.

Kako se saznaje, čovjek koji je trebao osigurati razglas nije se pojavio na koridi, jer se prethodnu večer malo duže veselio s društvom. Tako su posao kurira obavljali dječaci, okupljeni oko stola organizatora, koji su prenosili poruke natjecateljima u areni – bukalištu.

Publici to, očigledno nije zanimljivo, pa se prvog dana na borilištu okupilo mnogo manje gledatelja nego inače, svega nekoliko stotina.

Ni pod šatorima posjeta nije kakva se očekivala, ali ugostitelji vjeruju da će im “krvnu sliku” popraviti današnji dan, kada slijede finalne borbe bikova, ali i glazbeni nastupi pjevača.

Prvog dana od glavnih favorita prošli su bikovi Ante Budimira Ćanija iz Posušja, Dragana Andrića Figure iz Bijeljine, i Ace Starčevića iz Graca kod Mrkonjić Grada. U drugo kolo je prošao još jedan od favorita, bik Acan, Jove Vođevića Dumana.

Kako piše portal Banjaluka24.h.com, među glavnim favoritima  koride na Kočićevom zboru je upravo Anto Budimir, zvani Ćani ili Rođeni, Hrvat iz “žeštokog” Posušja, koji je lani odbio 10.000 eura, koje su mu ponudili mu da odustane od Manjače, jer mu je, reče tada, bilo bitnije dobiti “pehar izgraviran na ćirilici”.

Pehar nije dobio, njegov je bik Alkar izgubio u polufinalu, ali Ćani se vratio po trofej.

Na neslužbenoj kladionici, na kojoj se već vrte tisuće eura, mnogi su se kladili na Edina Praćalića iz Vlasinja kod Mrkonjić Grada, odnosno na njegove favorite, bikove koji, kako tvrde poznavatelji prilika, “nisu nimalo jeftini”.

Neslužbeno, najskuplji bik kupljen namjenski za ovogodišnji Kočićev zbor koštao je 10.000 eura.