Home Nekategorizirano DRAMA U ZADRU: Pogledajte slavlje Hrvata nakon što se Hrvatska po treći...

DRAMA U ZADRU: Pogledajte slavlje Hrvata nakon što se Hrvatska po treći put plasirala u finale Davis cupa

SHARE

Hrvatska se treći put plasirala u finale Davis Cupa! U dramatičnom meču u Zadru Borna Ćorić je pobijedio 20-godišnjeg debitanta u Davis Cupu Francesa Tiafoea 6:7 (0), 6:1, 6:7 (11), 6:1, 6:3, čime je Hrvatska s ukupnih 3-2 pobijedila SAD.Ranije je Marin Čilić ispustio nemoguće protiv Sama Querreya koji je Amerikance ostavio u igri za finale.

“Da nije publike, ne bih ovo dobio. Ovo je najveći trenutak u mojoj karijeri”, kazao je Ćorić nakon meča.

Borna Ćorić na početku meča je znao što ga čeka. Prošao je to već u 2016. godini. Peti meč u 1. kolu protiv Belgije i peti meč na 2-2 u četvrtfinalu protiv SAD-a. Oba puta je izašao kao pobjednik.

U svom gradu je protiv sebe imao 20-godišnjeg Francesa Tiafoea, koji je u Zadru debitirao za američku Davis Cup reprezentaciju. Tiafoe je na Višnjiku bio u istoj situaciji u kojoj je Ćorić bio prije dvije godine. Njegova se reprezentacija vratila nakon 0:2 i došla do meča odluke u kojem je Tiafoe mogao biti samo junak, nikako tragičar.

Borna Ćorić je imao puno više za izgubiti.

S tim bremenom na leđima, loše je počeo meč. Gubio je 4-1, ali se vratio ‘breakom’ u sedmom gemu. ‘Tie-break’ je odlučivao o važnoj startnoj prednosti. Ćorić ga nije mogao lošije odigrati i ostao je bez poena.

No, Borna se ratio se moćno, uvjerljivo i u drugi set završio 6-1 za našeg tenisača.

 

Takva igra je Ćoriću donijela i vodstvo 5-1 u trećem setu. U sedmom i devetom gemu je propustio 0-30 na servis Amerikanca, u osmom i desetom je osvojio svega tri poena na početnom udarcu. Opet je ‘tie-break’ odlučivao o prednosti. Odigrali su 24 poena, gubili poene na servisu i osvajali na suparnikov početni udarac. Ćorić je propustio dvije set-lopte kod 6-5 i 8-7. Tiafoe je iskoristio petu priliku za vodstvo 2-1 u setovima.

Ćorić je nakon dramatično izgubljene prilike i kontrole meča uzeo predah, potražio mir u svlačionici pokraj montažnog stadiona na kojem je ostalo manje gledatelja nego što ih je bilo u petak u 11:00 kad je Ćorić krenuo po prvi bod u meču protiv Stevea Johnsona.

Ostali su samo najuporniji, najsnažniji i najglasniji. Upravo onakvi kakve je Borna trebao. Stizala je i konstantna glasna podrška s naše klupe, a Mate Pavić se prometnuo u vođu navijača.

 

Ono što nije uspio u trećem, Ćorić je napravio u četvrtom setu. Kad je dolazio u priliku slomiti Tiafoea, više ih nije rasipao. Istina, trebalo mu je 40 minuta za set koji je završio 6-1, ali ostvario je prvi dio zadatka.

U 18 sati i 21 minutu, dok se većina turista skupljala kod zadarskih znamenitosti, Morskih orgulja i Pozdrava suncu, kako bi uživali u još jednom spektakularnom zalasku, Borna Ćorić i Frances Tiafoe su došli do seta u kojem ulog nije mogao biti veći – finale Davis Cupa.

U drugom gemu Borna je izvukao 15-40, nanizao četiri poena i osvojio gem. U petom je došao do ‘breaka’. Mučio se za potvrdu, ali nije dopustio Tiafoeu da dođe do prilike za ‘break’. Izvukao je dva asa za kraj gema i vodstvo 4-2.

Nakon četiri sata i šest minuta igre Borna Ćorić je došao do prve meč-lopte. Hrabro, čvrsto i agresivno odigrao je četiri poena i od 40-15 stigao do velike, najveće pobjede u Davis Cup nastupima.

Sa zadnjim zrakama sunca, kad je prijetio i prekid dvoboja zbog mraka, hrvatski tenisači su “odjahali” kao pobjednici prema finalu Davis Cupa. Od 23. do 25. studenog u Francuskoj će tražiti put prema drugom trijumfu, kako bi ostali upisani kao posljednji osvajači pravog Davis Cupa prije nego što ga pretvore u Svjetski teniski kup.