Home Politika Nedžad Latić objavio ekskluzivni dokument: BAKIR IZETBEGOVIĆ BIO JE DOUŠNIK UDBA-e KOJI...

Nedžad Latić objavio ekskluzivni dokument: BAKIR IZETBEGOVIĆ BIO JE DOUŠNIK UDBA-e KOJI JE CINKARIO OČEVE PRIJATELJE

SHARE

Poznati bošnjački novinar i publicista Nedžad Latić u “The Bosnia Timesu” otkrio je šokantne informacije o udbaškoj prošlosti aktuelnog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Latićev tekst iz “The Bosnia Timesa” prenosimo u cijelosti:

Nakon što su objavljene knjige “Čuvari Jugoslavije – suradnici Udbe u BiH” 2012. godine, a potom knjiga zapisnika “Djelovodnik šefova bosansko-hercegovačke Udbe 1970. – 1992.” nije objavljeno niti jedno značajnije ime ili “krupnija riba” iz bošnjačkog političkog i vjerskog života. Na to su ukazivali mnogi kritičari kao i sami bivši suradnici čija su imena objavljena u spomenutima knjigama.

Ipak su neki sedmični listovi poput “Globusa” i “Nacionala” objavili imena “krupnijih riba”, među kojima je bilo i ime Mustafe Cerića pod kodnim imenom “Vezir”.

Osim toga, sarajevski mediji, posebno “Slobodna Bosna”, špekulirali su i sumnjičili potpuno druge osobe.

Iako je cilj objavljivanja ovakvih informacija i knjiga animiranje društvene javnosti da pokrenu pitanje lustracije, nikad niko iz vrha Islamske zajednice, pa tako ni iz vrha SDA, nije pokretao i insistirao na ovom pitanju.

“The Bosnia Times” je došao do originalnog dokumenta “Djelovodnika šefova bosansko-hercegovačke Udbe” i uočio da je ime Bakira Izetbegovića kao suradnika UDBA-e izostavljeno i nije objavljeno u ranijim spiskovima.

Ovo je svakako tema za sebe, ali objavljujemo originalan izvod iz “Djelovodnika” i dajemo ga na uvid javnosti.

Foto: (Faksimil dokumenta u kojem je naveden i podatak do kada je Bakir Izetbegović zvanično radio za UDBA-u)

Postoje razne indicije i sumnje kako je i kad je Bakir Izetbegović pristao da bude doušnik UDBA-e. Sumnja se na tri osobe da su ga vrbovale. Munir Alibabić u svojoj knjizi “Bosna u kandžama KOS-a” navodi pismo Alije Izetbegovića upućeno sinu Bakiru da “posluša drugove”. Naknadno smo saznali da je Bakir Izetbegović osobno posjećivao kuću Duška Zgonanjina, zloglasnog šefa bosansko-hercegovačke UDBA-e. Treća mogućnost da ga je UDBA vrbovala preko Sebije Građević, s kojom se upoznao dok je bio na vojnom odsustvu kao vojnik JNA.

Vrlo upečatljivo je bilo da je Bakir Izetbegović bio veoma tolerantan prema bivšim komunistima i pripadnicima DB-a, te da nikad preko svojih usta nije prevalio riječ lustracija, piše “The Bosnia Times”.

Faksimil naslovne strane knjige u kojoj su objavljeni dokumenti o šefovima bosanskohercegovačke UDBA-e

Faksimil naslovne strane knjige u kojoj su objavljeni dokumenti o šefovima bosanskohercegovačke UDBA-e