Home Politika PROFESOR KUKIĆ USTAO U OBRANU KOMŠIĆA: “Smiješne su optužbe Naše stranke, mogu...

PROFESOR KUKIĆ USTAO U OBRANU KOMŠIĆA: “Smiješne su optužbe Naše stranke, mogu promijeniti ime u ‘Njihova stranka'”!

SHARE
Profesor na Sveučilištu u Mostaru, Slavo Kukić komentirao je za Vijesti.ba protestno pismo Naše stranke upućeno europskim liberalima, u kojem negoduju zbog podrške Čedomira Jovanovića kandidatu DF-a za člana Predsjedništva BiH, smatrajući da je Komšić nacionalist.

-Ako se analiziraju nastupi Naše stranke posljednjih mjeseci, desetostruko više puta su napali Željka Komšića nego Dragana Čovića koji im je iz nekog razloga prihvatljiviji, smatra profesor Kukić.

“Željku Komšiću možete spočitnuti štošta – i osobno sam, uostalom, u zadnjih godinu dana to znao činiti – ali etiketirati ga nacionalistom koji svojom propagandom budi strah u glasačima je samo pokazatelj kako je predizborna kampanja ovdje cirkus kakav se sresti može samo na ovim prostorima”, smatra Kukić.

Dodaje da takva tvrdnja nema nikakve veze sa stvarnošću.

“U čitavoj toj priči još problematičnije je što se ovakvim verbalnim puškaranjem unutar građanskoga političkoga spektra pred same izbore obeshrabruje građanski dio biračkoga tijela da iziđe na izbore i motivira ga se da, kao i svih prethodnih  izbornih ciklusa, ostane doma i ne sudjeluje u procesu u kojeg nema povjerenja”, mišljenja je akademik Kukić

– Ako je to krajnji cilj Naše stranke, jedino čime joj se može uzvratiti jeste da ona nije Naša nego Njihova – i da takvom retorikom i sama radi za još jedan mandat etnonacionalista, zaključio je Kukić.

Podsjećamo, nakon što je lider Liberalno demokratske partije Srbije, Čedomir Jovanović, svojim prisustvom na konvenciji DF-a i GS-a dao otvorenu podršku kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, Naša stranka se dopisom požalila Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE) i Mreži liberalnih stranaka jugoistočne Europe (LIBSEEN).

U pismu ističu da Demokratska fronta nije liberalna stranka te tvde da je Komšić nacionalist.

“Demokratska fronta nije liberalna stranka i kampanja gospodina Komšića sadrži aluzije nacionalističke propagande koja budi strah u glasačima”, navodi se, prenosi Slobodna Bosna.

Također u protesnom pismu Naša stranka, istovremeno se žali što nije dobila podršku od europskih liberala ali i traži od istih da ne ometaju višestranačke odnose na Zapadnom Balkanu.