Home Život Upoznajte Hercegovca koji je u Americi postao svjetski poznati liječnik, u njegovoj...

Upoznajte Hercegovca koji je u Americi postao svjetski poznati liječnik, u njegovoj privatnoj klinici na red čeka 6000 pacijenata, kaže da će se vratiti u rodni kraj

SHARE

U emisiji Poslovni kompas Naše TV gost voditelja Miljenka Buhača bio je Mostarac koji je u punom smislu te riječi ostvario američki san, doktor Miljan Bjelica, specijalist endokrinologije i dijabetologije.

Nakon što je 1990. završio mostarsku Novu gimnaziju, Miljan upisuje Medicinski fakultet u Sarajevu, gdje ga zatiče rat. Izbjegao je iz Sarajeva u Beograd kod strica, gdje završava fakultet.

Obzirom da mu je majka Židovka, preko Židovske zajednice iz Londona odlazi u SAD. Zbog neobičnog izgovaranja njegovog imena od strane Amerikanaca, odlučuje da promijeni ime u David.

Najprije se našao u središnjoj Americi, gdje se na tamošnjem Univerzitetu zapošljava kao asistent na katedri za biokemiju. Nakon nostrifikacije diplome odlazi u New York na specijalizaciju interne medicine.

Nakon tri godine odlučuje se za subspecijalizaciju iz endokrinologije u San Diego, južno od Los Angelesa. Potom otvara privatnu praksu Thousand Oaks u Kaliforniji. Danas ima preko 6000 pacijenata.

Planira kaže, za nekoliko godina vratiti se u Mostar i besplatno, volonterski, dati doprinos u razvoju Medicinskog fakulteta u Mostaru, da ga kako ističe, podigne na svjetski nivo.

Kaže, bila bi šteta da ogromnu količinu znanja i iskustva koje je stekao na prestižnim svjetskim Univerzitetima i zdravstvenim ustanovama, sa sobom ponese u grob

Zaljubljenik je u gitaru, koju svira još od tinejdžerskih dana. Završio je i nižu Muzičku školu, piše Mostarski.ba