Home Zanimljivosti Žene odbijaju rađati zbog društvenih mreža

Žene odbijaju rađati zbog društvenih mreža

SHARE

Internet je pun “horor priča” o porodima, pa žene same traže carski rez, sve češće ni ne pomišljaju na trudnoću

Društvene mreže odavno su prerasle iz platforma za praćenje događanja u moćan servis koji ne samo da oblikuje javno mišljenje, već i mijenja životne navike. U moru niza trendova koji su krenuli upravo s neke od društvenih mreža u posljednje vrijeme ističe se i onaj koji porođaj tretira kao stravičnu priču iz života svake žene, prenosi Express.hr

I dok takvi detalji iz rađaonice mogu pomoći onim ženama koje bi uskoro trebale roditi, kritičari će reći kako takva iskustva dovode, a što se može vidjeti i iz niza drugih komentara, do razvoja odbojnosti prema rađanju, pa tako i prema trudnoći i majčinstvu. To mišljenje dijeli i Catriona Jones, sa Sveučilišta Hull, koja objašnjava kako takve “horor priče” oko poroda koje se dijele putem interneta mogu doprinijeti razvoju tokofobije – paralizirajućeg straha od poroda.

Forumi poput Mumsneta i Netmumsa, pa i mnogi drugi koji se tim temama bave, platforme su gdje majke i one buduće mogu razmjenjivati svoja iskustva, što one i čine, bez obzira koliko detalji svake priče bili zastrašujući.

– To su većinom priče kako je to strašno, kako je to krvoproliće, a s tim se nije lako nositi – rekla je i dodala kako takve priče mogu potaknut negativni “tsunami”.

– Negativne priče koje možemo pronaći na internetu dovode do razvoje anksioznosti među ženama, posebno onima koje su trudne i pred porodom i čitaju takve priče – naglašava. 

Oko 14 posto žena pati od tokofobije, kako su pokazala istraživanja, no posebno zabrinjava činjenica što je njihov broj u konstantnom porastu od 2000. godine. Jones je zamoljena da provede istraživanje na ovu temu nakon što je zabilježen porast broja zdravih trudnica koje samoinicijativno traže porod carskim rezom, piše Independent.

– Žene im se obraćaju u kasnom studiju trudnoće i s njima se mora raditi kako bi se riješio njihov strah od poroda – naglasila je govoreći na britanskom festivalu znanosti.

No kako kaže osnivačica portala Mumsnet Justine Roberts anegdote iz rađaonice s poroda mogu pomoći trudnica,  bez obzira na detalje tih neugodnih iskustava.

– Naši korisnici smatraju da odrasle žene imaju pravo znati čitav spektar iskustava i onoga što se na porodima događa, bez obzira da li to bilo riječ o predivnim ili negativnim iskustvima. Većinom se poruke koje se mogu čuti fokusiraju na ono pozitivno pa se mnoge majke pitaju, nakon poroda, zašto im nitko nije rekao istinu o tome koliko strašno to može biti? – naglašava. 

Urednica foruma Netmums Annie O’Leary razočaran je tvrdnjama kako stranice poput njihovih potiču strah od rađanja.

– Svako iskustvo je drugačije i iza svake “horor priče” kako ju ju nazvala Jones, postoje i priče onih žena koje će reći samo dobre stvari o svom iskustvu – naglašava. 

Da u ovom slučaju krivnju ne bi trebalo svaljivati na društvene forume smatraju i u britanskoj agenciji za savjetovanje oko trudnoće u kojoj ističu važnost takvih foruma kao mjesta razmjene iskustava žena, bila ona dobra ili loša. Takve priče pružaju zdravstvenim radnicima i političarima mogućnost, tj. uvid u potrebno poboljšanja cijelog sustava.

Naglašavaju kao se iskustva žena sa poroda, bez obzira kakva ona bila, ne bi trebala osuđivati ili kritizirati, bez obzira što je često riječ o iskustvima koja bi mogla zaplašiti druge buduće majke.