Home Život Zgodni hipsterski pastor megazvijezdi otkrio Boga, a ona mu je zahvalnost pokazala...

Zgodni hipsterski pastor megazvijezdi otkrio Boga, a ona mu je zahvalnost pokazala debelim čekom

SHARE

Vožnja u pijanom stanju, fizički napadi, vandalizmi, ekscesno ponašanje, mijenjanje žena, provociranje, jedno su vrijeme bili svakodnevica popularnog pjevača Justina Biebera. Njegov menadžer Scooter Braunčak je priznao kako se u nekim trenucima bojao da mu pulen zbog ogromne količine ispijenih supstancija, nazvao ih je “sranja”, neće dočekati jutra. A onda se Justin jednom probudio s bogojavljanjem, nakon čega je sve postalo drukčije.

Zgođušni pjevač je, naime, otkrio Boga preko karizmatičnog pastora Carla Lentza, vođe Pentekostalne Hillsong crkve, čiji lideri u maniri izvanrednih motivacijskih govornika u svoje redove privlače sve brojniju sljedbu. A s njima i osobito im drage promotore u obliku svjetskih “celebova”. Justin Bieber je jedno od takvih lica, koje je ovoj crkvi, navodi svjetski tisak, donirao deset milijuna dolara.

Prekinuta turneja

– Toliko se zbližio s pastorom, toliko je duboko ušao u Hillsongove redove, da je na Lentzov nagovor prekinuo svoju svjetsku turneju “Purpose”. Lentz mu je savjetovao da pronađe sebe, a Justin ga je poslušao. Članica crkve je i njegova bivša djevojka Selena Gomez, a zanimljivo je da je Lenz posredovao i na njihovu mirenju nakon kraha ljubavne veze.

No s Hillsongom je Bieberov život postao sređeniji, pa evo vidimo da se ubrzo i ženi manekenkom Hailey Baldwin – doznaje se iz pjevačeva okružja.

Što je zapravo Pentekostalna Hillsong crkva? Riječ je o vjerskom pokretu, newage religiji, koja određenu konkurenciju ima u još jednom novom vjerskom pokretu, američkoj Churchome crkvi. Kako javljaju njihovi mediji, ni Churchome pokret nije stran pjevaču, štoviše, Bieber se rado druži i s njegovim liderom Judahom Smithom.

Riječ je o globalnim religioznim pokretima novog doba, sa sljedbom koja se umjesto u crkvama sastaje na stadionima, u kazalištima, u velikim koncertnim dvoranama, bazirajući rad na mnoštvu ogranaka. I jedna i druga crkva imaju mlade, nabildane, osunčane, dobro obučene pastore, koji izgledaju više kao hipsterske pop zvijezde ili glumci u usponu, nego kao vođe vjerskih sljedbi.

Carl Lentz je takav primjer, voli nositi T-shirt majice na kožne bike jakne i uz poderane traperice, naočale velikih prozirnih stakala, na Instagramu ga prati više od 600 tisuća ljudi. Na fotkama prezentira propovijedi, poznate i nepoznate ljude, ali i svoje mišićave nadlaktice pune ogromnih tetovaža. Drago mu je da se u njegovim redovima nalaze i članice klana Kardashian, vjerojatno također izdašne donatorice.

Kolegice Kardashian

I Bieberova zaručnica, manekenka Baldwin, viđena je na crkvenim druženjima, a priča se kako je njihovu vezu ohrabrio i sam Lentz. Zanimljivo je i to kako je o Bieberu kao tihoj patnji maštala još od djetinjstva. Par su opet postali nakon što je Hailey preko prijateljica iz Kardashian klana, inače Bieberovih vjerskih družbenica, vjerojatno ušla u crkvenu obitelj, ali i pjevačev život.

Podsjeća li vas ovo na scijentološki pokret? Da, na neki površni način. Mnogi zapravo Hillsong i rivala mu Churchome doživljavaju kao priličnu konkurenciju scijentologiji. No za razliku od scijentološkog pokreta čiji je najistureniji član Tom Cruise, neki kažu i čovjek iz samog vrha, u Hillsongu negiraju rigorozna pravila ponašanja, postupke čišćenja glave, misli, kompletnu predanost vjeri čiji pastori ne gledaju baš milo na neposlušnost sljedbe.

Ono što je dr. Oz u svijetu medija, to je Carl Lentz na području novih duhovnosti. Postao je zvijezda koja se pojavljuje na društvenim platformama, govori za najudarnije TV kuće i medije, snima videa za Vogue. Vrlo mudro, kroz neopterećenu priču o svom osebujnom fashion izričaju, šalje ljudima duhovne poruke temeljene na optimizmu, radu na sebi, nadgradnji, propagirajući život sa svrhom.

Hillsong je nastao u Australiji, ima do stotinjak svjetskih podružnica, u planu mu je stalno širenje novih.

Onu u NY posjećuje i pjevač Bieber. I pritom se tiho utapa u sljedbu koja na Lentzovim propovijedima doživljava masovnu fokusiranost, a zatim i zajedničku pjesmu. Naravno praćenu donacijama koje se slijevaju u crkvenu kasicu-prasicu.

Demistifikacija Biblije
Američki tisak rado govori o fenomenu pastora novog doba, a među njima ističe i Judaha Smitha, lidera Churchome reda. Judah je vrlo naočit, elokventan i duhovit. Posao je naučio od oca, nekadašnjeg pastora, a crkvu danas vodi sa suprugom. Njegovo se učenje temelji na demistifikaciji Biblije, te pokušajima obraćenja i onih s ruba.

Poznati i duhovnost

Simona Ištvanović, pa onda Gotovac, nakon druge udaje Mijoković, u vjeri je našla bijeg od nekadašnjeg skandalima opterećenog života. Pjevač Jasmin Stavros ne krije svoju duboku ljubav i poštovanje prema vjeri, koju duboko živi 24 sata na dan. Nekadašnja pop zvijezda Tajči također se okrenula vjeri, nedavno postavši i motivacijska govornica. Vjeru kroz pjesme religioznog karaktera živi i Maja Blagdan, duhovnost uvijek ističe i Doris Dragović, ona je fokus života i pjevača Alena Hržice. Na jednoj od duhovnih obnova supruga je upoznala i pjevačica Marija Husar Rimac, a vjerskom zovu u možda najradikalnijem obliku odazvala se i nekadašnja glumica Edita Majić, danas Božja službenica sestra Edita Marija od Križa, piše Slobodna Dalmacija