Home Crna kronika Informatičar koji je radio u policiji kreirao lažne SMS-ove da pomogne Mamiću...

Informatičar koji je radio u policiji kreirao lažne SMS-ove da pomogne Mamiću na sudu?

SHARE

Uhićen je Franjo Varga (36) iz Belišća jer je, kako se sumnja, kreirao lažnu dokumentaciju kojom je onda Zdravko Mamić mahao u medijima i na sudu u Osijeku, kako bi si priskrbio oslobađajuću presudu na suđenju zbog izvlačenja milijuna iz Dinama. Varga je, zanimljivo je, ranije radio u – policiji, piše Večernji list.

Bio je informatičar u PU osječko-baranjskoj. Zbog sumnje u sprječavanje dokazivanja, USKOK je protiv njega pokrenuo istragu, a na osječkom sudu određeno mu je mjesec dana istražnog zatvora, kako ne bi utjecao na svjedoke. A da ga se istražuje, netko mu je – dojavio.

Pretpostavlja se, stoga, kako je očito imao prijatelja u policiji ili krugovima bliskima istrazi koji su ga upozorili da je pod lupom PNUSKOK-a. Stvorio je on, vjeruje USKOK, lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog osječkog suca.

Mamić je te papire pokazao medijima samo večer prije izricanja presude i optužio Cvitana da “reketari suce u Osijeku” kako bi oni osudili njega i brata mu Zorana, Damira Vrbanovića te Milana Pernara.

– Branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja objavilo presudu kojom su svi okrivljenici proglašeni krivima – priopćio je USKOK. Misli se pri tome, podsjetimo, na istup Mamićeva odvjetnika Veljka Miljevića.

Varga je sve planirao, sumnja se, još od veljače, a je li nešto od lažnih dokumenata završilo i u sudskom spisu, nismo uspjeli službeno doznati, piše Večernji.

– Nadalje, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio je novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika. Učinio je to kako bi je predao Z. M., s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje – otkriva USKOK.

Protiv Franje Varge već se vodi sudski postupak zbog krivotvorenja isprave, nevezano za Mamiće. Vjerojatno je zbog njega prije par godina i dobio otkaz u policiji, kada je podignuta optužnica u jednom drugom hrvatskom gradu. Završio je, inače, višu informatičku školu. Belišćani će za njega reći kako je vrstan informatičar, imao je i tvrtku za računalnu djelatnost. Oženjen je i otac je dvoje malene djece, a nitko od obitelji u subotu nije želio razgovarati s novinarima.

Nije Varga lažirao papire, kako se sumnjiči, samo u slučaju Zdravka Mamića. Izrađivao je on lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju, tvrde istražitelji, za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih, a kako bi ih te osove iskoristile i ishodile si tako povoljne sudske odluke. Uhićeni Varga priznao je kaznena djela za koja ga se sumnjiči, a navodno je otkrio i iznos koji je dobio za svoj rad. Motiv je, dakle, bio novac.