Home Kultura VIDEO i FOTO Hercegovačka večer 2018. u Stuttgartu u znaku ljubavi za...

VIDEO i FOTO Hercegovačka večer 2018. u Stuttgartu u znaku ljubavi za rodnim krajem

SHARE

Nešto manje od dvije tisuće ljudi družilo se i zabaljalo na 19. po redu Hercegovačkoj večeri u Gerlingenu kod Stuttgarta, koja je i ovaj put, uz iseljene Hrvate u Njemačku, okupila i brojne visoke uzvanike iz javnog života Hrvatske i BiH, uglavnom iz svijeta politike, sporta, kulture i Crkve u Hrvata, piše Fenix magazin.

Među ostalima, u veliku Gradsku dvoranu u Gerlingenu na tradicionalnu Hercegovačku noć ove godine je došao i potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkićčlan Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, hrvatski veleposlanik iz Berlina Gordan Grlić Radman, veleposlanica BiH iz Berlina Ankica Gudeljević, legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević koji je stigao kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnici Crkve u Hrvata iz Njemačke predvođeni voditeljem HKM Stuttgart fra Zvonkom Tolićem te brojni predstavnici hrvatskih zavičajnih udruga, klubova, kulturnih i drugih zajednica u Njemačkoj.

Predsjednik Hrvatske zajednice Hercegovina Stuttgart Zoran Primorac u svom je pozdravnom govoru istaknuo hrvatsko zajedništvo kao ono najjače što Hrvate veže i održava u tuđini, u kojoj nastoje sačuvati svoj jezik, kulturu, baštinu i tradiciju za naraštaje koji dolaze.

Nadahnut govor imao je i hrvatski veleposlanik Gordan Grlić Radman koji je pozvao Hrvate na što veći izlazak na izbore u BiH kako bi i na taj način sačuvali opstojnost Hrvata u BiH.

I član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović također je održao pozdravni govor u kojem je kazao kako ga veseli to što može uživati s tolikim brojem Hrvata okupljenih na jednoj lijepoj večeri, iako bi više volio da nisu iselili i da su ostali u BiH u kojoj se Hrvati bore za svoju opstojnost i svoju jednakopravnost.

-Naše zajedništvo i zajedništvo svih Hrvata, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, kao i Hrvata diljem svijeta može osigurati našu jednakopravnost u BiH. Naš drugi slogan je razvoj, opstanak i opstojnost. Ako ima mladosti, obrazovanja i radnih mjesta onda možemo razmišljati o našoj budućnosti, kazao je Čović ističući kako Hrvati žele izabrati svoje legitimne predstavnike u BiH.

-S obzirom da je to vrlo teško zbog zakona i odnosa koje imamo u BiH. vrlo je jasna poruka: za svoj dom, za svoj narod, za svoju domovinu. Jer to je ono što mi danas pokušavamo u BiH kao najmalobrojniji narod napraviti. Očekujemo da svi vi koji ste dali svoj doprinos kako bi se registrirali i pratite ono što se u domovini BiH događa. A to je da budemo zajedno umreženi s Hrvatima diljem svijeta. Danas nas je mnogo više u svijetu nego što nas je u BiH. Jedino što je ostalo jest praviti jednu veliku obitelj. Duboko sam uvjeren da to možemo zajedno napraviti. Zato vas pozivam da budemo zajedno i kad se odlučuje o sudbini Hrvata u BiH,  poručio je Čović.

Raspoložena publika pjevala je pjesme uz glavnog glazbenog gosta večeri popularnog Juru Stublića i grupu Film, čija pjesma Bili cvitak je stigla do Stuttgarta. U glazbenom dijelu programa nastupili su i Sinove Hercegovine s Marijom, koja je otpjevala i hrvatsku himnu te guslar Stojan Čarapina. Zapažen nastup i ovaj put su imali članovi Kulturno-umjetničkog društva Krešimir pod vodstvom koreografkinje Ivanke Kamenšek. Programska palica ovogodišnje Hercegovačke večeri je pripala Misijani Brkić koja je to znalački i bez greške vodila i dovela do kraja.

Uz glavnog medijskog pokrovitelja Večernji list, medijski pokrovitelj i ovogodišnje Hercegovačke večeri bio je Fenix Magazin, hrvatsko-njemački mjesečnik čije besplatne primjerke lista su posjetiteljima podijelile mlade članice Hrvatske zajednice Hercegovina iz Stuttgarta.

I ovogodišnja Hercegovačka večer je imala humanitarni karakter, a Humanitarna udruga fra Mladen Hrkač priredila je bogatu tombolu sa izuzetno vrijednim nagradama. Prihod od tombole namijenjen je izgradnji Doma fra Mladen Hrkač u Zagrebu.

Gepostet von Hrvatski radio Fenix Frankfurt am Samstag, 22. September 2018

 

Fenix-magazin/MD/Dario Holenda/Katarina Pejić/Foto: Fenix Magazin