Home Zanimljivosti Zvijezde jedu svoju posteljice nakon porođaja, doktorima je to suludo

Zvijezde jedu svoju posteljice nakon porođaja, doktorima je to suludo

SHARE

Manekenka Chrissy Teigen nedavno se pridružila brojnim poznatim zvijezdama koje su pojele vlastite posteljice nakon porođaja kako bi prevenirale postporođajnu depresiju.

Ranije su to učinile Nikki Reed, Kim i Kourtney Kardashian, te Katherine Heigl koje su ih konzumirale u obliku kapsula, a sada to planira učiniti i Khloe Kardashian.

Chrissy Teigen izjavila je kako je svoju pojela kuhanu, a postoje čak i recepti u kojima su sastojak smoothieja i lazanja.

“Ozbiljno? To nije normalno? Ja živim u Los Angelesu gdje je to vrlo normalno. Ovdje se kuha. Možeš probati malo moje kasnije”, rekla je Teigen voditeljici Riti Braver koja je reagirala skeptično na tu izjavu tokom intervjua.

Ginekologinja i opstetričarka Sara Swift se protivi toj praksi.

“Ne postoji naučno dokazan razlog da to ima prednosti. Jedenje posteljice ne povećava proizvodnju mlijeka, čak može djelovati i potpuno suprotno, a nema ni uticaja na raspoloženje. Sve prednosti se smatraju placebo efektom”, pojasnila je dr. Swift.

Pozivajući se na članak medicinskog časopisa iz 2015. na tu temu, Swift je izjavila da je jedan od nedostataka što jedenje posteljice znači da konzumirate nešto što je više od 30 sedmica bilo u tijelu i prošlo kroz vaginu, a čak nije ni aktivno nakon što se termički obradi kuhanjem ili na pari.

“Žena nakon porođaja posteljicu izbacuje iz vagine koja se nalazi blizu rektuma što znači da su prisutne i bakterije”, smatra Swift.

Prošle godine centri za kontrolu bolesti izdali su upozorenje da žene pripaze nakon što se jedna beba zarazila streptokokom grupe B kroz majčino mlijeko, a za koji se pokazalo da su uzrok bile kapsule posteljice koje je konzumirala majka.

“Ja sam za prirodne i alternativne metode, ako je ženama cilj osjećati se bolje nakon porođaja. Međutim, čak i ako neko ipak odluči konzumirati posteljicu, treba biti siguran da je obrađivana dva sata na više od 130 stepeni Celzijevih kako bi se smanjila količina bakterija i ne bi je trebalo konzumirati ako je zaražena”, upozorila je dr. Swift.