Home Društvo Potpisana povelja o prijateljstvu između Općine Ljubuški i Grada Trilja

Potpisana povelja o prijateljstvu između Općine Ljubuški i Grada Trilja

SHARE

Jučerašnja proslava Dana Grada Trilja uveličana je i potpisom povelje o prijateljstvu između Grada Trilja i Općine Ljubuški iz BiH.

Povelju su potpisali gradonačelnik Trilja Ivan Šipić i načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić te razmijenili prigodne poklone.

Dan Grada Trilja i blagdan nebeskog zaštitnika svetoga Mihovila jučer je obilježen polaganjem vijenaca na spomenik svetoga Mihovila i svečanom sjednicom Gradskog vijeća.

Svečanoj sjednici uz gradonačelnika Trilja Ivana Šipića i predsjednicu Gradskog vijeća Ivanu Živaljić nazočili su saborski zastupnik Ante Babić kao izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, ministar Goran Marić kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar Marko Pavić, saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Davor Lončar, Stipe Šapina, Goran Dodig i Domagoj Ivan Milošević, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, državni tajnik u Ministarstvu energetike Mario Šiljeg, ravnatelj HZZO-a Ante Lončar, načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, gradonačelnici i načelnici općina i gradova s područja Cetinske krajine, triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, predstavnici sudbene vlasti, policije, vatrogasaca i braniteljskih udruga te drugi građani.

Na samom početku sve okupljene pozdravila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Trilja Ivana Živaljić koja je kazala kako vape za povratkom onih koji su u potrazi za boljim životom otišli iz Hrvatske, posebno iz triljskog kraja, kako bi bili potpuni, ali da se svi zajedno odgovornije postavimo prema svojim korijenima.

‘Zadatak nam je da odgajamo svoju djecu kao borce koji se znaju nositi sa svim nadolazećim izazovima, pazeći pritom da se nikad nitko ne shrva, ne uruši i da ne izgubi nadu u život. Preuzeli smo odgovornost, ne drhtimo pred već pomalo glasnim tonom nesigurnosti već stvaramo preduvjete za unaprijeđenje gospodarskog i društvenog razvoja Grada Trila. Imamo obavezu da naslijeđeno oplemenimo i pametno vodimo brigu o svemu povjerenome’, kazala je Živaljić.

Potom je u video uratku prikazano sve ono što je triljska vlast realizirala u proteklih godinu dana. Gradonačelnik Ivan Šipić kazao je kako će u narednom periodu kapitalni projekti Grada biti uređenje prostora Cetinke, Aglomeracija te stambena zona u Vedrinama.

‘Grad Trilj nema vlastitog zemljišta niti bogatih nekretnina na kojima bi mogao graditi stambene zone za mlade. Zato ti hvala ministre Mariću na pomoći i ruci suradnje Gradu Trilju. DPU-om ćemo riješiti kako bi trebao izgledati taj prostor i nakon toga potpisati ugovor. Dragi prijatelji, sve što radimo i gradimo govori o nama. Trilj ima budućnost i potencijal, a vjerujem da zajednički s hrvatskom Vladom i Županijom, kao i svim ministarstvima i institucijama možemo ići još više i jače srcem za Trilj i našu djecu’, kazao je gradonačelnik Ivan Šipić.

Svečanoj sjednici nazočio je i dožupan Luka Brčić koji je uz čestitku povodom Dana Grada Triljanima poručio:

‘Koristite sve naše mogućnosti, programe i projekte, bilo da se radi o OPG-ima, turizmu, poljoprivredi, kulturnim, sportskim ili drugim djelovanjima. Splitsko-dalmatinska županija u zajedništvu s vašim Gradom Triljom i ostalim gradovima i općinama čini maksimalno, i svi naši projekti vode ka tom cilju, a to je stvoriti mogućnost života punim plućima na ovim prekrasnim prostorima’, kazao je dožupan Brčić.

U nastavku svečane sjednice ministar državne imovine Goran Marić gradonačelniku Šipiću uručio je Odluku o dodjeli zemljišta za gradnju stambene zone u Vedrinama i proširenje tamošnjeg groblja. Ministar Marić pritom je naglasio:

‘Ovakvim odlukama država pokazuje da je imovina najbolja veleposlanica života, prostor je izvor njegova rasta, obnove i opstanka. Nema ljepše spoznaje od toga kada prostor pustoši postaje prostor života. A nigdje nije tako potrebna demografska reanimacija kao u rubnim dijelovima Hrvatske, jer u tim se krajevima Hrvatska pokazuje u svom pravom potencijalu, u svom zdravom domoljublju i integritetu. Integriteta nema i ne može biti bez mladih ljudi. Da bi tamo ostajali, država ih mora potaknuti i motivirati zdravom životnom idejom, voljom i potezom’, kazao je ministar Marić.

dan_grada_trilja8

Nakon toga, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i gradonačelnik Šipić potpisali su ugovor o realizaciji programa ‘Zaželi’.

‘U jeku mirovinske reforme obećao sam kolegi Šipiću da ću ovdje doći na Dan Grada i potpisati ugovor ‘Zaželi’, projekt vrijedan 4,7 milijuna kuna za zapošljavanje 25 žena. Ono što je još važnije, njime će se osigurati skrb za preko 100 starijih osoba iz ovog kraja. Čestitke Gradu Trilju na tome’, kazao je ministar Pavić.

U glazbenom dijelu svečane sjednice nastupili su Pivači župnog zbora svetoga Mihovila Trilj i mlada pijanistica Petra Akrap.