Home Kultura U romanu dočarava užas koji je pogodio Hercegovinu. „Umirali su kao ptići...

U romanu dočarava užas koji je pogodio Hercegovinu. „Umirali su kao ptići što iz gnijezda ispadnu…”

SHARE

Predstavljanje najnovijeg romana “Od Franje do Franje” Anite Martinac održano je u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Uz autoricu Anitu Martinac, roman su predstavili: Hloverka Novak Srzić, Željko Primorac i Renata Dobrić, koja je, pozdravivši nazočne u ime Gradske knjižnice Kaštela istaknula kako joj je veliko zadovoljstvo u Kaštelima po prvi put ugostiti gđu. Hoverku Novak Srzić i Željka Primorca, dok je autorica Anita Martinac u Kaštelima već itekako poznata i omiljena gošća, čiji su prethodni romani »Medaljon« i »Posljednji« u GKK rado čitani.

-Anita Martinac u svim svojim romanima piše o značajnim povijesnim razdobljima. Roman  „Od Franje do Franje“ je i roman, ali i povijesno djelo i dokument, koje na primjeru jedne obitelji oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austro–ugarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata. Oslikavajući svu roditeljsku patnju, oskudicu i teške dane u Hercegovini, pri čemu su brojna djeca umrla od gladi, autorica čitatelju majstorski dočarava sav užas koji je tih godina pogodio Hercegovinu. „Umirali su kao ptići što iz gnijezda ispadnu, a letjeti naučili nisu“!, riječi su kojima Anita u romanu emotivno i realno opisuje ružnu realnost – rekao je profesor povijesti Željko Primorac, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vrgorac, istaknuvši kako ga je nakon dugo vremena jedna knjiga istinski ganula i kako bismo svi trebali nakon čitanja romana Bogu zahvaliti što danas živimo u miru i što imamo sve ono što imamo.

Istaknuvši kako se veseli svakom novom romanu Anite Martinac, Hloverka Novak Srzić rekla je i kako je potrebno pohvaliti teme o kojima Anita u svojim romanima progovara, jer u istima otkriva zatamnjena mračna mjesta hrvatske povijesti ispisana rukom pobjednika nakon Drugog svjetskog rata.

-Tako nam „revizionistica“ Anita kroz nevjerojatnu i bolnu sudbinu jedne hercegovačke obitelji otkriva zločine totalitarnog komunističkog režima u kojem su imale biti protjerane sve temeljne vrijednosti hrvatskoga naroda: vjera, ljubav prema obitelji, dom i Domovina. Veselim se što će moji unuci kroz Anitine romane, a poglavito ovaj najnoviji, moći pročitati tu povijest, koju, nažalost, još uvijek neće naći u školskim udžbenicima – kazala je Hloverka Novak Srzić.

-U današnje vrijeme baš i nemamo često priliku čitati romane autora u kojima su obrađena teška vremena i godine patnje kroz koje je prošao hrvatski narod stvarajući državu i ostvarujući tisućljetni san. Anita Martinac je jedna od rijetkih autorica koja u sva svoja tri romana, na dokumentiran te iskren i emotivan način, neustrašivo progovara upravo o ovim još uvijek bolnim i nedovoljno istraženim temama. Kroz sudbinu jedne hercegovačke obitelji, u razdoblju od Prvog svjetskog, pa do Domovinskog rata, autorica nas je upoznala s teškim gladnim vremenima, u kojima je fra Didak Buntić, hercegovački Mojsije, djecu spašavao tako što ih je udomljavao u Slavoniji. Kroz roman upoznajemo život u Hercegovini i život u Slavoniji, tijekom burnih povijesnih razdoblja, sa svim prednostima i manama, ali uvijek s velikom količinom ljubavi prema svakom djeliću hrvatske zemlje. Anita Martinac je i u ovom romanu još jednom čitatelje navela na duboko promišljanje, jer je uz pomoć dokumenata i istinitih povijesnih podataka, kroz emotivnu obiteljsku sagu jedne hrvatske obitelji, ispričala istinitu i iskrenu priču brojnih hrvatskih obitelji, koje su tijekom preteških godina ostajale bez svojih najmilijih, jedva preživljavajući, i to iz razloga jer su voljeli Hrvatsku i ljubili Boga. Vrijednost Anitinih romana je i ta što imaju obrazovnu stranu, jer i odrasli, ali prvenstveno djeca, mogu naučiti mnogo o hrvatskoj povijesti, i to pogotovo o onoj koja je do dan danas namjerno prešućivana. A Anita Martinac se kroz svoje romane bori upravo za to: za dugo prešućivanu hrvatsku istinu – rekla je Renata Dobrić, nakon čega je autorica Anita Martinac pročitala ganutljivi ulomak iz romana.

Zahvalivši svima koji su došli na kaštelansko predstavljanje njene treće knjige, svima koji su joj pomogli u njenim istraživanjima prije pisanja, kao i svima koji je motiviraju i nadahnjuju, a posebno obiteljima koje su svjedočile, autorica je istaknula:

– Roman sam posvetila onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade, piše Kastela.org